Няма да има шоково поскъпване, заяви председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

От началото на декември до средата на месеца имаше напрежение. В момента, покрай празниците, е спокойно на пазара, което е много интересно, защото въпреки че това е момент на засилено търсене, ние наблюдаваме успокояване на пазара, но това е следствие на свърхнатоварването, коментира той.

Само за последния месец е отбелязан доста сериозен темп и ръст, като най-засегнати са стоките, пряко свързани с цената на тока – това е преработвателният сектор, главно месопреработването и млекопреработването, поясни Иванов пред БНТ.

“При кашкавала вече имаме 21-22 % разлика спрямо миналата година, при сиренето е 25 %. Захарта поскъпна с 20 %, което е следствие от поскъпването й на световния пазар”, обясни Иванов и добави, че поскъпване има и при сухите и меки колбаси, но не и при месото.

По думите му цената на олиото се е покачила едва с 10 стотинки в номинал в следствие на енергийната криза.

“Основната причина за този темп, който наблюдаваме, е кризата в енергийния пазар – най-вече пазара на ток и неговата нестабилност и непредвидимост. Към момента ние се радваме на една устойчива, постоянна тенденция. Тенденцията към покачване е доста слаба като темп, което се дължи на висококонкурентния пазар – трудно ще видим шоково изменения в цени, даже няма да ги видим”, подчерта Владимир Иванов.