Екоактивисти искат незабавна проверка

за строителството на Алепу. Те твърдя че разрешителното е издадено в нарушение на закона,

защото не е допустимо да се позволи изграждането на сграда с площ 1200 кв.м и разгърната застоена площ цели 7300 кв.м само на 3 метра от плажа.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ изпрати

отворено писмо до премиера Бойко Борисов и неговото правителство. Публикуваме го без редакция и съкращения:

„Обръщаме се към Вас във функцията Ви на еднолични органи на централната изпълнителна власт,

генерал агрохимикали

назначаващи и контролиращи областните управители, Дирекцията за национален строителен контрол и Регионалните инспекции по околната среда и водите, които са допуснали и разрешили строителството в района на Алепу, привличащо вниманието на българските граждани последните седмици.

Това строителство се намира в две защитени зони от европейската екологична мрежа Натура и в границата на обекта от Рамсарската конвенция „Комплекс Ропотамо“.

Съгласно чл. 10 ал. 3 на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) в имота, в който се извършва строителството е допустимо такова със следните параметри: интензивност на застрояване до 0,5, минимална озеленена площ минимум 70 % и височина на застрояването до 7,5 м.

Обаче Вашите подчинени органи,

в нарушение на ЗУЧК, са допуснали и разрешили в този имот интензивност на застрояването – 1, процент на озеленяване 50% и височина на застрояването – 10 м.

Всъщност на три метра от плажа те са допуснали строителството на шестетажни сгради със застроена площ – 1200 кв.м. и разгърната застроена площ – 7300 кв.м.

Очакваме да разпоредите да се извършат проверки от независими Ваши структури и ако се потвърди нарушението на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, да спрете незаконното строителство, а виновните длъжностни лица да понесат своята отговорност.

Надяваме се фактът, че представителите на собственика на строежа и на строителя – Главболгарстрой холдинг АД, са винаги добре дошли в кабинетите на властта, няма да попречи на защитата на справедливостта и законността.“

 

Снимка: OFFNews