“От началото на седмицата излекуваните пациенти с коронавирусна инфекция са 1417. От миналата седмица до сега излекуваните в страната са 2788. По данни на информационната система в лечебните заведения са настанени 3191 пациенти, от които 239 в интензивни структури. Заетостта на леглата за консервативно лечение на COVID-19 на национална база е приблизително 30%, а на тези за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, около 20%”.

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в МС.

От началото на пандемията общо броят на заразения медицински персонал е 2664, активни са 1276 медицински служители, от които 90 са настанени в лечебни заведения.

Министър Ангелов посочи, че страната влиза в изключително сериозна фаза на епидемията и апелира гражданите да спазват противоепидемичните мерки, с акцент върху носенето на маска на закрито.

„Това е мярката, която спасява животи, която намалява броя на хората, имащи нужда от хоспитализация“.

Държавата е осигурила лични предпазни средства и дезинфектанти за 6 месеца напред. Освен това днес ще им бъде предоставен и единен протокол за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, разработен от болниците, които имат най-голям опит в лечението на COVID-19.