“От 2021 година може да се въведе наборната военна служба, ако сега държавата започне да работи по темата. Няма да е лесно, но и няма да е толкова скъпо, колкото се опитват да ни обясняват”.

Това заяви Красимир Каракачанов, министър на отбраната, по време на втория Национален събор на българските офицери и сержанти от запаса и резерва. Според Каракачанов, възстановяването на наборната военна служба e абсолютно задължително, тъй като на практика армията няма резерв.

Той уточни, че ако сега се случи нещо и се наложи да се мобилизират младите хора, между 18 и 30 години, те ще се окажат “пушено месо” и “лесни мишени”. Според министъра на отбраната, крайно време е младите хора да бъдат възпитавани в дух и умения, а не на джендъри.

Министърът допълни, че използваните досегашни аргументи срещу връщането на наборната казарма „вече не важат“, тъй като много страни от ЕС и наши съседки са върнали наборната служба, а в някои никога не е била отменяна. Оптималният срок за военната наборна служба, според военния министър, е 6-9 месеца, като за жените и момичетата, тя е доброволна. “Дори сега да я въведем, сме закъснели”, счита министър Каракачанов. Той отчете като грешка политическото решение за премахването на наборната военна служба преди 12 години. Подобна теза преди ден изразиха и от ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Според Каракачанов, мотивите, с които тогава е било взето това решение, а именно, че „професионалната армия ще е малка, но добре обучена, добре платена и добре въоръжена“, са неверни.

“Единственото, което е постигнато с премахването на казармата е фактът, че армията стана малка”, допълни министърът на отбраната.