Своите идеи сблъскаха днес кандидатите да оглавят антикорупционната комисия. Всеки имаше по 2 минути за предложения и 15, в които всеки можеше да опише концепцията си.

Според кандидата на ГЕРБ и „Обединени патриоти” Сотир Цацаров е необходимо да се преобразува самата структура, тъй като в момента според него с антикорупция се занимават едва 7% от служителите. Досегашният главен прокурор дори има идея комисията да осигури изнесени работни места в страната. Според него нови правомощия не са необходими, а просто трябва да се доразвият сега съществуващите.

Сотир Цацаров предлага да се създаде и Консултативен съвет към антикорупционната комисия с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт.

Вижте представянето му във ВИДЕОТО

Издигнатият от партия „Воля” Симеон Найденов пък обърна внимание на това, че антикорупционните култура трябва да се развива сред хората и предложи основните правила в тази посока да бъдат заложени в обучението на ученици и студенти. Найденов заяви, че кадровата обезпеченост към момента не е достатъчна. Според него следва да се увеличи съставът на дирекциите като се подберат нови качествени хора, които да имат нужните познания и желание да работят срещу корупцията.

Фактът, че е бил и от двете страни на процеса – и като обвинител, и като защитник според него може да бъде от изключителна полза за работата на комисията, която иска да оглави.

Вижте още подробности от представянето му във ВИДЕОТО

Видео: БГНЕС

Снимка: България он Еър