Месеците в майчинство, в болничен или без работа няма да намаляват пенсията. Предложението е на социалния министър Деница Сачева. Поводът е първата вълна възрастни хора, които ще започнат да получават втора пенсия.

Според данните на НОИ през 2021-а около 17 000 жени, трябва да се пенсионират по двата стълба, като съответно трябва да решат и как и откъде да получават парите си.

Коефициентът на намаляване на държавната пенсия е 20%, защото е предвидена и пенсия от частен фонд. Според експерти по този начин ще се ощетят първите пенсионери, защото се смята целият трудов стаж – 40 години, а през първите двадесет години от него хората не са се осигурявали в частни фондове.

Експерти пресмятат, че при минимална пенсия от 250 лв., намалението на държавната ще е 17.50 лв. Тогава обаче и двете пенсии ще дават с 20 лв. по-голям доход, отколкото само едната.

„Получихме различни становища от социалните партньори затова, че има нужда от промени в коефициента за редукция. Ние сме взели под внимание всички тези становища”, обясни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от Нова телевизия.

Левицата също вижда логика в предложението, но си оставя вратичка за въпроси.

„Ако си започнал да се осигуряваш в един осигурителен фонд и по някакъв начин през този период имаш прекъсване за болнични, не е нормално този период да ти бъде редуциран на пенсията от него”, каза Георги Гьоков от БСП.

За част от хората, които все още не са в пенсионна възраст, обаче- темата остава далечна.

„Може би няма да я доживея, иска ми се, но едва ли ще ми се получи”, споделя Петя Петкова.

На този етап дебатът в парламента звучи по-скоро популистки. Никоя от политическите формации не се заема все още да изрази категоричното си становище.

„Става въпрос за методиката за изчисление на индивидуалния коефициент. И по-скоро в момента говорим за прецизиране на някои текстове в Кодекса за социално осигуряване”, допълни Сачева.