„Бурните емоции се разпалват лесно. Искам да призова политиците за малко повече мъдрост. Ще си позволя един кратък превод на казаното днес следобед. Днес г-н президента поиска цулата власт, защото конситуционната процедура след служебно правителство. Искането му означава: „Искам цялата власт в държавата сега и безконтролно!“.

Това заяви по време на извънреден брифинг вицепремиерът Томислав Дончев.

„Благодаря на всички български граждани, които протестират, без да нарушават обществения ред. Специална благодарност към полицаите, които са подложени на огромно напрежение. Вероятно очаквате след включването на г-н президента огледална реакция. Няма да има такава. Няма да кажа, че правителството иска оставката на президента. Това би довело до тежка институционална криза. Българският президент има повече от година до края на мандата си и аз държа той да го изкара, въпреки всичко. Не очаквайте от мен и да хуля президентската институция. Правителството се превърна в мафия, когато прокуратурата повдигна обвинение към съветниците на г-н президента“, каза още Дончев.

И напомни, че „МС не е на Бойко Борисов, президенството не е на Румен Радев, а българската полиция не е на Младен Маринов. Те са на България”.

„Искам да призова всички да пазим държавата, защото нямаме друга. Който и каквито политически сметки да прави, нека да пази страната ни”, коментира Дончев.

„Искам да се обърна към гражданите, които изпитват страх от това какво ще се случи и как ще изкарат зимата, при положение, че се борим с тежка пандемия и непрекъснато отговаряме на социални и икономически  нужди. Човек, който подбужда към протести, трябва да има ясен план за действие. Политическият екстремизъм, който се опитват да практикува г-н Радев е опасен за държавата.  Искам да обърна внимание, че президента не намери време да коментира новината, че успяхме да влезем в чакалнята за ИЕРЕМ 2”, заяви социалният министър Деница Сачева.

„Не съм вярвал, че ще ми се наложи да коментирам изказвания на президента, който уважавам, но се налага. Институциите воюват, вместо да си подадат ръка. Да започнем от онази случка, която разгневи народа – тази в „Росенец”, когато едни гардове на НСО по брутален и незаконен начин възпрепятстваха хора, които правят политически пиар. Този имот е продаден по времето на Иван Костов,а  по времето на Орешарски е оформен. Сега привържениците на тези партии казват „Защо не правите нищо?”. Няма как да изпълня разпореждания на НСО, които противоречат на Конституцията. Тези, които хвърлиха българското знаме на земята, трябва да бъдат наказани”, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

На журналистически въпрос дали Васил Божков стои зад протестите, Красимир Каракачанов заяви, че не знае кой е организаторът, но разкри, че от неговите прозорци на кабинета се е виждала футболна агитка.

Той сподели още, че знае за случай за предложени 50 лв. на човек, за да участва в протеста.