„Вотът не мина, защото това е политическата логика. Няма никакъв смисъл от избори по време на зима, а другата причина е, че кабинетът има да свърши още работа.“

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Народното събрание след днешното извънредно парламентарно заседание.

„За нас е важно какви пари ще влязат в България“, заяви още той.

Общият пакет на финансиране за България за всички инструменти взети заедно е близо 29 млрд. евро. 1 млрд. 178 млн. евро ще получи страната ни за т.нар. Зелени политики.

По думите му България остава изключително енергийно ефективна и те трябва да помогнат на българските фирми и общини да станат такива.

„Трябва следващите години да санираме всички публични сгради. Също така трябва да възобновим програмата за енергийна ефективност на многофамилните сгради. Трябва да сложим специален акцент върху иновациите“, подчерта още той.

„Работата е започнала в аванс. Ще се справим със задачата. Ще бъдем бързи. Нещата започнаха без да имаме законова рамка, а само на базата ма договорката с ЕК”, обясни още Томислав Дончев.

„Ние можем да слушаме и чуваме много добре, не само тези в НС, но и тези отвън. Дали ще има промени – да, ще има. Какви ще са те – трябва да изчакате няколко дни. Няма да произведа новина в аванс. Години наред, когато сме имали вътрешнопартийни спорове, винаги сме излизали с универсалната реплика: да, ама сме по-добри от другите. Това не е достатъчно”, подчерта още Дончев.

Според него те трябва да се постараят разговорът да тече с всички – не само с коалиционни партньори, но и с опозиция, и с обществото. Ще се обсъждат всички промени от които има нужда. В кабинета ще има промени, каза вицепремиерът.

За да има смисъл от един протест, то той трябва да промени нещо. Съжалявам, че няма такъв формат в момента чрез който да си говоря с тях. И един обиден човек да има отвън – то той трябва да бъде чут, подчерта Томислав Дончев.

Дончев каза, че в най-скоро време трябва да се създаде организация за провеждане на машинно гласуване.

„На първо място това минава през промяна на текстове в Изборния кодекс. Трябва да протече и дебат за това дали ще експериментираме и с друг вид дистанционно гласуване”, смята вицепремиерът.

„За да има смисъл от един протест, то той трябва да промени нещо. Съжалявам, че няма такъв формат в момента чрез който да си говоря с тях. И един обиден човек да има отвън – то той трябва да бъде чут“, подчерта Томислав Дончев.

Вицепремиерът заяви, че промени ще има, но какво ще се промени и какви ще са промените, ще ви помоля да изчакате няколко дни.

„Не сме най-добрите, но сме по-добри от другите. Това не е достатъчно. Ние трябва да сме добри, колкото искат хората.“