„Всички, които са затворени заради мерките, освен на тези 24 лева, ще могат да разчитат и на още една подкрепа, която сега подготвяме. Другата седмица ще е ясна. Тя ще е от поне 170 млн. лева. Това е подкрепа за бизнеса.“

Това заяви на брифинг в Народното събрание вицепремиерът Томислав Дончев.

Кандидатстването ще е изцяло онлайн.

„Повече детайли ще имаме в понеделник. Нека всички предприемачи и собственици да знаят, че за периода, когато бизнесът им е затворен, те ще могат да разчитат на още помощ”, добави Дончев.

„България и тази година, и следващата ще бъде с най-нисък дефицит или с един от най-ниските. Философията на Бюджет 2021 не е “след мен и потоп”, категоричен бе Дончев.

„Кого обслужва президентът Радев с апокалиптичните сценарии, които чертае? Това е само технология за трупане на политически дивиденти”, коментира още вицепремиерът.

Социалният министър Деница Сачева също заяви, че кабинетът не приема критиките на държавния глава.

„До този момент не сме видели нито една негова стратегия за развитието на България, имаше само гръмки изказвания“, каза Сачева.

И определи изразите на недоволство към предприеманите от правителството мерки като “поредното политическо заяждане”.

Социалният министър съобщи, че

още днес документите за кандидатстване за помощта от 24 лева на ден за служителите от затворените бизнеси ще бъдат качени в сайта на Агенцията по заетостта, а в понеделник може да започне и кандидатстването.

„Тези, които бяха затворени от 28 октомври, ще могат да получат своите пари до 12 декември“, заяви Сачева.

„Ще направим всичко възможно колкото се може повече хора да получат средствата преди празниците“, обеща Сачева и каза, че ще се работи и по време на и между Коледа и Нова година, за да се подпомогнат гражданите.