Дългият престой вкъщи е възможност да отделим време и да положим усилия за приготвяне на здравословна храна, с която да повишим имунитета си, коментира пред Радио София специалистът по вътрешни болести, ендокринология, хранене и диететика доц. д-р Даниела Попова, началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика на Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Социалната изолация и празниците не бива да са повод или оправдание за преяждане.

В условията на епидемия трябва да помислим за здравословното хранене като един от факторите за подкрепа на имунитета, посочи доц. Даниела Попова.

Карантината от една страна ни кара да се стремим да укрепим имунитета си, от друга – сме в условия на по-нисък енергоразход.

Традиционните за Великден яйца, козунак и агнешко месо не са храни, които могат да ни навредят. От друга страна млечните продукти също подпомагат имунната система.

Не бива обаче да прекаляваме с въглехидратите, предупреждава специалистът. Повече от всякога трябва да обръщаме внимание на здравословните компоненти в храненето. Плодовете и зеленчуците да са с повишено присъствие (и количество) на трапезата – характерните за пролетта зелен лук и чесън, репичките, марули, спанак, жълто и червено обагрените пък са богати на каротин.

Доц. Попова не препоръчва спазването на т.нар. кетогенна диета, базирана на повишен прием на мазнини и белтъчини и ограничение на въглехидратите, тъй като крие риск за здравето – може да доведе до хронична кетоацидоза или други метаболитни проблеми. Важна част от здравословното хранене е и приемът на пълнозърнестите продукти, а от алкохола най-препоръчително е да употребяваме червено вино.