Според евродепутата Илхан Кючюк София подлага Пеевски, хора и фирми на репресии

Евродепутатът Илхан Кючюк обвини България, че използва санкциите на САЩ по закона “Магнитски” като претекст за свръхрепресии срещу лица и фирми. В изказване вчера привечер (https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/vod.html? mode=unit&vodLanguage=EN&vodId=2ad4ba51-93d8-bc6d-a7da- 4e2d183314ed&date=20210706#) пред Европарламента в Страсбург той използва дебат по европейския аналог на закона “Магнитски”, за да нападне българските власти, че извращават смисъла на санкциите срещу корумпирани лица и фирми. Според него те се възползват от санкциите като “инструмент за свръхрепресии и нарушаване на човешките права и свободи”.

Илхан Кючюк се въздържа да посочи имена на засегнати лица и фирми, сред които фигурира бившият депутат от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски. Изказването обаче звучеше като негова защита,пише Сега.

Той изтъкна, че американският закон “Магнитски” няма действие на територията на Европейския съюз, което противоречи с позицията на САЩ, че той е глобален закон (както се и нарича). Истината е, че българите са първите граждани на ЕС, санкционирани по него.

Според Кючук налагането на национални санкции от някои страни в ЕС като продължение на американските мерки е “в грубо противоречие както с вътрешното им законодателство, така и с общностното право”. Той посочи, че визира България, без да назове други държави. Евродепутатът призова да не се допуска по същия начин “превратно тълкуване на европейския аналог” на закона “Магнитски”. Според него санкциите не бива да се превръщат в “търпяно свръхнаказание, без вината да е доказана от независим съдебен орган след преценка на всички факти и доказателства”.

В допълнително съобщение от офиса на Кючюк, цитирано от “Дневник”, се казва, че “въпреки че служебното българско правителство е наясно с европейската регулация и неприложимостта на санкциите на територията на България, това правителство създаде т.нар. черен списък на лица и фирми, свързани според него със санкционираните граждани. Това създаде предпоставка, от една страна, за абсолютен административен произвол и, от друга, накърни в такава степен правата на санкционираните и на свързаните с тях дружества, че ги постави в практическа невъзможност да имат какъвто и да било контакт с държавните органи в собствената си страна.”

Обяснението на българските власти е, че държавни институции и финансовият сектор трябва да бъдат защитени от евентуални негативни последици, ако продължат да работят с фирми на Делян Пеевски или Васил Божков. Такава е и една от целите на Глобалния закон “Магнитски” – да стимулира други държави да предприемат мерки за борба с корупцията, а предприемачите да преценят дали да рискуват изключване от бизнес със САЩ и от световната мрежа за доларови операции.

Източник: Сега

Снимка: БНР