Остър спор се разрази в пленарна зала по време на днешното заседание на Народното събрание. Причината бе различните предложения за новия размер на депутатските заплати.

От ГЕРБ предлагат възнагражденията да бъдат „замразени” до края на извънредното положение, като не се преизчисляват на база на средната заплата от последното тримесечие, а да останат на нивата от края на декември 2019 г.

Тогава депутатите са се разписвали срещу около 3 700 лева основна сума, като в нея не влизат допълнителните средства за стаж, научна титла или участие в различни комисии.

Според управляващите предложението им не е популистко, а по-скоро е жест на солидарност към хората по време на криза.

„Работата на политика е да прави верните неща, според неговите усещания”, аргументира тезата Александър Ненков от ГЕРБ.

Идеята получи подкрепа сред депутатите от ДПС, които от своя страна предложиха спестените средства да отидат по сметка на здравното министерство, за да послужат на страната ни в борбата за COVID-19.

Опозицията обаче отправи свое алтернативно предложение – възнагражденията да бъдат изчислявани по нова формула, основаваща се на размера на минималната работна заплата за страната.

От БСП смятат още, че „замразяването” трябва да стане в размера на сумата от края на миналия мандат на парламента, които са малко на 3000 лева.

„Заплатите на политическия елит да не се увеличават автоматично с ръста на средната, а да се определят на база на минималната заплата”, призова лидерът на левицата Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Коалиционният партньор „Обединени патриоти” също имаха свое виждане по темата.

От ВМРО поискаха депутатските заплати да бъдат орязани с 50% до края на извънредното положение, а занапред да се индексират само по веднъж в годината, както се прави при пенсиите.

Най-радикалното предложение бе на ВОЛЯ.

От партията на Веселин Марешки настояха депутатите да получават единствено минимална работна заплата, която в момента е 610 лева за страната.

СЕБН