Добавка от 120 лв. за всички пенсионери за последните три месеца на годината.

Това предложение на ДПС изненадващо мина на второ четене в Парламента.

Любомир Каримански от “Има такъв народ” поиска 10 минутна почивка, за да обмислят как да прегласуват предложението си. То бе прегласувано в зала и според правилника на НС не може да бъде прегласувано повече. На председателски съвет обаче лидерите на парламентарните групи умуват каква процедурна хватка да приложат.

Служебният кабинет предлага вдигане тежестта на стажа до балансиран подход, но единствения проблем е създаване на дисбаланси, защото минималната пенсия се увеличава с 13,3%, а максималната с 4%,

заяви Хасан Адемов от ДПС.

Той обясни, че партията ще подкрепи всички разумни предложения. Най-доброто решение пък било до края на година да се запази подкрепата за всички, защото те еднакво са пострадали от кризата.

Адемов припомни, че бюджетът за 2022 г. трябва да бъде внесен през октомври, а с предложението на служебния кабинет вече ще бъде задлъжнял.

И обясни, че не е вярно, че няма да има пенсионер под линията на бедност.

„Надявам се Народното събрание да приеме най-доброто предложение“, каза още Адемов.

Бонусът от 50 лв. пък да остане до края на годината за социалните пенсии за инвалидност, което ще струва 4 млн. лв. до края на годината.

Това предложение направи от трибуната председателката на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова.

Тя обясни, че е най-добре бонусът да остане до края на годината за всички, но това не срещнало подкрепа в бюджетната комисия и това е причината той да важи поне за хората с увреждания.

Още 9 млн. лв. пък ще са нужни, за да се вдигне и социалната пенсия.

От ГЕРБ пък предложиха 100 лв. за всички и отпадането на тавана.

Стратегическите решения за пенсиите трябва да се взимат от редовен кабинет, обясни от трибуната бившата социална министърка Деница Сачева.

„Без 3 г. прогноза и без бюджет за 2022 г. не бива да се взимат дългосрочни решения“, допълни бившият финансов министър Кирил Ананиев.

„Актуализацията на бюджет 2021 г. не е стратегическа промяна, а тя се налага от вашата кадърност да направите хубав бюджет. Как ще дадете сега по 100 лв. на пенсионерите, а от 1 януари ще си ги вземете?“, попита Мика Зайкова от “Има такъв народ”.

„12 години бяхте на власт и през тези години забравихте, че има пенсионери, като ги принудихте да мизерстват. Вие направихте така, че над 1 млн. пенсионери да бъдат събрани в 300 лв.“, каза още тя.

Георги Гьоков от БСП пък допълни, че всички пенсии е трябвало да се вдигат с еднакъв процент, а не само минималната и отново обясни, че изравняването им е заслуга на ГЕРБ.

„Тези 100 лв. са елементарен популизъм, това, което се предлага от правителството е по-справедливия вариант“, каза от трибуната Мартин Димитров от Демократична България.

„Сигурно не следите нещата, които се случват в страните-членки на ЕС, всички страни предприемат мерки до края на годината“, отговори Ананиев на обвиненията.

Мярката от 50 лв. за всички пък дошла труден момент за всички, защото ударите от пандемията са им нанесли сериозни поражения. От май пък започнало сериозно увеличение на редица продукти и енергията, а това било причината да се вдигне бонусът до 100 лв.

Ананиев обясни, че ГЕРБ са съгласни увеличението от 70 лв. на минималната да е за всички, но до края на годината. А новото правителство да вземе решение дали да ги продължи или да прави реформа.

„В момента се прави просто една актуализация на пенсиите във връзка с коронакризата, но не е поправка на дисбалансите между тези отпуснати до 2008 г. и след това“, каза Манолова.