Народното събрание прие предложението на БСП за доклад на главния прокурор за периода от дейността му.

„За“ гласуваха 179 народни представители, 1 – „против“ и без „въздържали се“.

Така Гешев трябва да изготви и представи пред парламента доклад за дейността на прокуратурата за времето, в което той я ръководи.

Крум Зарков от БСП представи мотивите на Левицата за искането им за изслушване на главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание. Любопитен факт обаче е, че обвинител номер 1 е в платен годишен отпуск до 9 август и не е ясно дали той ще се яви пред депутатите, дори и предложението да бъде прието.

От ГЕРБ подкрепиха предложението на БСП. Красимир Ципов заяви, че ще подкрепят Левицата и предложи няколко дребни поправки в проекта за решение на парламента.

Искането на депутатите от БСП бе внесено вчера. Те внесоха предложение по чл. 91 от Правилника. Разпоредбата предвижда по решение на Народното събрание, прието по искане на една десета от депутатите или на парламентарна група, или по своя инициатива главният прокурор внася в Народното събрание и други доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

Очаква се докладът на прокуратурата пред Народното събрание да бъде представен наесен, в началото на новия парламентарен сезон, тъй като депутатите излизат във ваканция от началото на август, а вече се появи информация, че главният прокурор Иван Гешев е излязъл в отпуска.