“Не е достатъчно висок делът на ваксинираните учители и директори”.

Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков по време на среща с президента Румен Радев.

По думите му 40 на сто от директорите са ваксинирани, а от учителите – 30 на сто.

„Това не е достатъчно. Миналата година има над 120 починали колеги, което е изключително тревожно”, каза още министър Денков.

“За началото на учебната година усилията ни са насочени към подготовка на план за действие при епидемични условия, с който ще бъде ясно как да се действа във всеки един момент”, добави министър Денков. До 20 август планът ще е съгласуван със социалните партньори, след това – с Отрасловия съвет, а на 30 и 31 август има предвидени среща с началните на регионалните управления.

“Направихме анализ, който показа че при преминаване в дистанционно обучение има голяма част от децата, които се затрудняват изключително много. Това е свързано с по-ниския социален статус на родителите”, каза още Денков.

Като част от проблема той посочи и липсата на електронни устройства – все още липсват 43 хиляди устройства в училищата. МОН и Министерството на финансите са осигурили средства, увери той. По думите му около 34 хиляди ученици нямат достъп до интернет, но се подготвя и тази организация, за да няма такива препятствия.

“За нас е ключово обученито да бъде максимално в присъствена среда”, допълни той.