Децата да завършат учебния срок присъствено в училище – такава амбиция си е поставило министерството на образованието.

Това заяви министър Николай Денков по БНТ.

Според него новият план за справяне с пандемията е адекватен на сегашната ситуация и позволява спирането на присъствения учебен процес единствено там, където това наистина е необходимо.

генерал агрохимикали

“Ако локално имаме проблем някъде, паралелка, училище – ние затваряме локално, а не затваряме цялата страна, както се правеше преди една година. Тогава си спомням дискусии с директори на училище, които казват: “При нас никога не е имало и един болен ученик, но ни затваряха и децата стояха вкъщи.” – това се опитваме да избегнем, т.е. да се затваря тогава, когато наистина има проблем.” – заяви министърът на образованието.

През последните седмици има три пъти увеличение на карантинираните в училище, общият им дял им обаче, остава нисък – около 2% до 3% от паралелките са под карантина, така че броят на болните деца изобщо не е толкова висок, колкото изглежда отстрани, каза Денков.

Почти 50% от учителите са ваксинирани, а около 15% от учениците в гимназиите са ваксинирани или преболедували.

В ефира на “Денят започва с Георги Любенов” министър Денков увери, че докато зависи от него, ваксинацията за учители и ученици ще остане доброволна.

“Задачата ни е максимално добре да организираме учебния процес като се грижим за здравето на учениците и учителите, да не позволяваме да се разболяват учителите, по начин, който не можем да овладеем след това. Няма как да има присъствен процес ако има много болни учители.” – заяви Денков – “Затова масовото тестване остава един от малкото инструменти, с които разполагаме.”

Тестове за учениците са осигурени до края на януари. Ефективността им не е толкова добра, колкото на лабораторните тестове, но и не това е целта, поясни той. По думите му не толкова е важно да бъде засечен всеки болен, а да се предотврати възникването на огнища.

“Ако някъде се появи клъстър, тогава ученикът ще бъде хванат от тези тестове. Те успяват да предпазят от взрив в класа и в училище, от който всички да се заразят.”- каза Денков.

В новата поръчка на министерството на здравеопазването е заложено да се закупят тестове с по-висока чувствителност, така че те ще бъдат още по-точни. Денков се надява, че когато се осигурят достатъчно тестове, ще се върне практиката учениците да се тестват по два пъти в седмицата, вместо по веднъж, както е сега.

“Очакванията са, че Омикрон ще доведе до повече болни деца в училище, но това не е нещо извънредно, защото процентът заболели деца се увеличи леко и при навлизането на Делта” – заяви Николай Денков.

Новото, според него, е че трябва да сме готови за много бързо нарастване на новозаразените.
Той коментира, че ако не беше предприет нов подход за справяне с пандемията, основан на възможностите за интензивно лечение, а не на броя на случаите, София трябваше вече да бъде затворена. При положение, че все още има легла и възможност за лечение на пациентите сега, няма защо да затваряме града, каза Денков.

Той отново напомни, че родителите разполагат с възможност да задържат детето си на онлайн обучение вкъщи, ако имат притеснения, свързани с вируса.

Учебният срок и учебната година ще завършат, както е заложено и няма да има удължаване, освен ако не се случат форсмажорни обстоятелства, увери Денков. Учениците с пропуски в материала ще имат възможност да наваксат през лятото.

Обмисля се новата учебна година да започне с десет дни по-рано – на 5-и септември, за да има време за предговор и наваксване на материала. Решението обаче ще бъде взето само при консенсус в обществото.