Председателят на Агенция “Пътна инфраструктура” Георги Терзийски подписа решение, с което ДЗЗД “АПП ЛОТ 3.2.1.” ще е изпълнител на 13.2 км участък от АМ “Струма” през Кресненското дефиле, съобщава пресцентърът именно на АПИ.  Това е платното в посока Кулата – София, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе.

В дружеството “АПП ЛОТ 3.2.1” участват: “ГРОМА ХОЛД” ЕООД, “ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА” АД, “ВОДНО СТРОИТЕЛСТВО – БЛАГОЕВГРАД” АД, “ПЪТПРОЕКТ” ЕООД и “ВАХОСТАВ-СК” а.с. Грома Холд е новото име на бившата Агромах, а “Вахостав-СК” е словашка компания.

Любопитното в решението на АПИ е, че избраната оферта е значително по-висока от прогнозната стойност на строителството на пътя в Кресненското дефиле. Заложеният бюджет на проекта бе 444 796 305 лв. без ДДС (533,8 млн. лева с ДДС).

Освен това предложението на Грома Холд и словаците не е най-изгодно като цена. Всъщност от общо трите подадени оферти единствено обединение от фирми на най-богатия българин Цоло Вутов влизаше във финансовата рамка – Обединение “ГЕОПЪТ СТРУМА 3.2.1“, в което са: “Геострой” АД, “Пътстрой-92” АД, “Биас-М” ЕООД и “Илия Бурда” ЕООД предложи да направи пътя за 504 037 616.93 лв. с ДДС, съобщава Офнюз.

АПИ обаче избира за изпълнител “АПП ЛОТ 3.2.1”, чиято оферта е с 96 милиона лева по-висока. Точната сума, оферирана от “Грома Холд” е  599 999 903.90 лв. с ДДС, което означава, че всеки километър от платното ще струва на българските и европейските данъкоплатци по 45,45 милиона лева.