Моля, спазвайте противоепидемичните мерки и се ваксинирайте!

За това призова министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„През последната седмица регистрираме плавно нарастване на броя на положителните тестове сред населението за SARS-CoV-2. Това, че сме в разгара на лятото и хората прекарват много време на открито, не гарантира ограничено разпространение на вируса сред населението, напротив – с напредването на туристическия сезон, нараства и рискът от нова вълна. Свидетели сме на ръст на заболеваемостта в редица други европейски държави, при това с много по-висок процент на ваксинирано население от нас“, заяви Кацаров.

Заради това той призовава българските граждани и гости на страната да спазват стриктно противоепидемичните мерки, да носят маски на закрито и да спазват препоръките за дистанция и дезинфекция.

„Най-ефективният начин да се предпазим от нова вълна си остава ваксинирането. Ако обаче страната навлезе в нова епидемична вълна, приоритет на здравната система ще стане лечението на заболели хора. Затова сега е най-добрата възможност да се ваксинирате в някой от разкритите пунктове или при личния си лекар и така да предпазите себе си и близките си“, смята здравният министър.