Централната избирателна комисия отказва да регистрира партия “Гражданска платформа Българско лято” за участие в изборите за народни представители на 14 ноември.

Това обявиха говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов по време на брифинг.

Партията не е приложила към заявлението си удостоверение за актуална банкова сметка съгласно изискванията на Изборния кодекс.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

22 партии и коалиции са подали документи за участие и в парламентарния, и в президентския вот. 12 партии и коалиции са подали документи за регистрация за парламентарните и президентските избори. 10 само за парламентарните.

В това число влиза и „Българско лято”.

Така регистрираните са 21, но част от тях са с неприключила проверка. Ако всичко е наред след проверката, регистрацията остава. Ако ли не – ще бъда заличени.

До 4 октомври ще продължи регистрацията на Инициативни комитети за издигане на кандидати за президент и вицепрезидент. След това ще започне приемът на документи за регистрация на кандидатските листи за президент и вицепрезидент. В същите срокове районните избирателни комисии ще регистрират инициативни комитети за участие в изборите за НС, както и листите им.

На вота ще гласуваме в 11 643. Избирателите по списъци са 6 708 189, сочат прогнозните данни на ЦИК.