Домакинството у нас отделя над 19% от парите си за храна и безалкохолни напитки. Изпреварват ни само Естония, Литва и Румъния. Най-малко харчат във Великобритания и Ирландия, като равносметката е на Евростат за 2018 г.

През 2018 г. домакинствата в Евросъюза са похарчили 1 милиард и 47 милиона евро за храна и безалкохолни напитки – или 6,6% от БВП на ЕС. Сумата е третата най-голяма след разходите за жилището, вода, електричество, газ и транспорт.

Похарчените пари на лице от семейството са средно 1700 лева на година. Статистиката пък сочи, че ядем по-малко хляб и тестени изделия, а консумираме повече зеленчуци, месо и кисело мляко. От друга страна, пушим повече цигари, пием и повече алкохол. Днес похарчените пари са с 40% повече от тези преди 10 години, показва статистиката.

Увеличили сме обаче консумацията на сладки изделия, казва д-р Росица Попова от Българско дружество по хранене и диететика, цитирана от БТВ. Според нея не се подобрява хранителният профил на домакинството, защото сме забързани в съвременното ежедневие и консумираме храни, които са по-лесни за приготвяне.

Именно те обаче крият по-голям риск за безопасността – може да имат бактерии, не могат да се обработят термично. Липсата на време е сред основните причини за липсата на домашно приготвена храна. Специалистите съветват да не забравяме белтъка в храната. Плодовете и зеленчуците да са поне 4 пъти на ден.