„Български пощи“ временно спира приемането на изходящи международни препоръчани и непрепоръчани пратки и колети и куриерски услуга (EMS пратки) за редица страни.

Това включва кореспондентски пратки, малки пакети, печатни произведения и секограми. В списъка на недостъпните държави е САЩ. Съобщението на държавните пощи към клиентите е от 15 октомври.

Мярката се налага поради отменени полети на авиокомпаниите, както и заради големите забавяния в транспорта и доставката на пратки в значителен брой държави във връзка с предприетите мерки за ограничаването на коронавирус в световен мащаб.

Така обработката на пратките в повечето страни отнема повече време от обикновено, обясняват от компанията.

От началото на пандемията държавните пощи са в постоянно обновление на актуалната информация за изпращането и приемането на пратки.

На сайта на компанията са отбелязани държавите и вида на пратките, които могат да се изпратят, като данните постоянно се актуализират.

„Тези обстоятелства водят до невъзможност за изпълнение на параметрите на услугите и стандартите за качество. “Български пощи” динамично следи ситуацията и търси възможности за възобновяване на спрените международни услуги. Работим по намиране на алтернативни решения, включително замяна на авиопревози с автомобилен транспорт, където това е възможно”, написаха още от компанията.

Поради мерки във връзка с COVID-19 колетите, препоръчаните и EMS пратки може да се доставят извън установените стандарти и срокове съгласно разпоредбите в страната на местоназначение.