България все още, не разполага с възможности за диагностициране на коронавирус, но е в процес на осигуряване на реактиви.

Това каза за Радио „Фокус“ завеждащ лабораторията по „Грип и остри респираторни заболявания” в отдел Вирусология на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Нели Корсун.

Съществуват основания за притеснения, тъй като доказаният нов коронавирус е генетически близък с познатия ни вирус, причинител на остри респираторен синдром, които през периода 2002 – 2003 г. причини пандемия в целия свят с голям брои болни и значителен брои починали пациенти, обясни тя. За сега източника на заразата е неизвестен, предполага се, че е животно и се допуска, че още е активен. Заразяването става както при другите грипни и респираторни вируси.

„За сега не е изяснено какъв е периодът на живот на вирусите в околната среда и човек може да се зарази. Има много неясноти по отношението на епидемиологията на инфекцията, но това е в процес на изясняване. Средният брой на хората, които могат да се заразят от даден човек е около 1,4 до 2,5, докато при сезонния грип този брой е 1,3. Начинът на заразяване е сходен на тази при грипа.“

Проф. Нели Корсун каза още, че все още няма открити препарати със специфично антивирусно лечение и такива срещу самия вирус. Прилагат се препарати за симптоматично поддържащо лечение.