България продължава да е на последно място по поставени ваксини на глава от населението в Европейския съюз.

До 10 март в страната ни са били поставени ваксини (единична доза) на 4.45 на 100 души население. Като изключим Литва, която е с близки до нашите показатели, следващата страна с най-малко ваксинации е Чехия с коефициент 8,85 или два пъти повече ваксинирани хора от нас. Средният показател за Европейския съюз е почти 10 ваксини на всеки 1000 души население.

Най-често чуваме две обяснения за бавният ход на ваксинацията у нас – че ваксините се договарят от ЕС, сиреч от отделните страни не зависи нищо и че има забавени доставки на една или друга фирма производител. Тези обяснения биха били основателни, ако всички страни се движеха с едно също темпо, но това, както се вижда от графиката, не е така. България ваксинира два пъти по-малко от другите страни в Европейския съюз. Следователно причината за това забавянето ни не е в общността, а у самите нас.
Оправданието, че хората не искат да се ваксинират също не може да обясни изоставането ни.

Да вярно е, че много анкети сочат, че половината българи не искат да се ваксинират, но опашките за ваксинация и фактът, че няма информация за залежали ваксини в складовете, доказват ясно, че не нежеланието на хората е причина за изоставането ни от другите страни, в които сигурно също много хора имат резерви към новите ваксини.

Нещо свързано с управлението на целия процес не е наред и това трябва час по-скоро да се отчете и коригира.

Скоростта на ваксиниране не е състезание за престиж. Всеки ден забавяне носи загуби за икономиката, като цяло и за отделните граждани на изоставащата държава. Според анализ на глобалния лидер в застраховането на търговски кредити – Euler Hermes, публикуван в Блумбърг, България губи от извънредните мерки по 100 милиона евро всяка седмица.

И ако това не ви се вижда достатъчно, помислете за загубите на човешки животи. За първите два месеца на годината седмичният коефициент на обща смъртност е по-висок от средния за 2020, която завършихме на първо място в света по този показател.

eulerhermes zagubi lockdown
Трябва да се отбележи също, че броят на починалите зависи не само от броя на поставените ваксини, но и от това на кого се поставят. Ако се слагат предимно на млади хора, смъртността ще продължи да бъде висока, дори и процентът на ваксинираните да стане по-голям. Малкият брой на ваксинираните прави още по-важен въпроса за селективното имунизиране на най-застрашените – хората над 55-65 годишна възраст.

Колкото повече от тях бъдат ваксинирани рано, толкова по-малко жертви ще има. Така, че важна е не само бройката на ваксините.

Може ли България да навакса изоставането? Може ли да реорганизира процеса на ваксинация в посока на възрастните?

Може! Щом Правителствата на другите страни могат, защо нашето да не може? За да го подпомогнем, ние решихме да поставим на нашата страница интерактивната таблица на World data, на която да се вижда в реално време броят на поставените ваксини в България, в сравнение с останалите страни от Европа и света, защото сме убедени, че информацията и прозрачността и са първите стъпка към решаване на проблема.

Данните за ваксините и друга, свързана с коронавируса информация можете да видите по всяко време в меню „Ваксинации“.

Източник: Право&Здраве