Българите планират да отделят 25 процента от доходите си или средно по 269 евро на домакинство за празнични разходи по Коледа

– това сочат данните от тринадесетото издание на международното проучване Коледен барометър 2020.

Почти 20 000 домакинства взимат участие в проучването, което изследва поведението на потреблението в 11 държави и Австралия. Данните включват как пандемията Covid-19 влияе върху живота и поведението на хората, какви са плановете за тази Коледа и с какво разходите се различават спрямо миналата Коледа?

Коледният барометър показва, че хората задават доста ниски бюджети тази година, като над половината от анкетираните прогнозират, че ще харчат по-малко в сравнение с миналата Коледа.

Респондентите са по-предпазливи, когато става въпрос за харчене по време на тази криза, това е особено вярно за 10% от анкетираните, които са загубили работата си, и 17%, чиито заплати са били намалени. По време на летния барометър 28% отговориха, че максималният разход за техните почивки ще бъде около 400 лв. Този лимит от 400 лв. е избран като най-вероятното харчене по време на коледните празници от 57% от анкетираните. Само 19% смятат, че ще похарчат максимум 800 лв. през следващите месеци.

Не е изненадващо, че основните разходи през тази година ще бъдат за хранителни стоки (21%). След тях се нареждат стоките за дома (10%), зимни дрехи (10%), играчки (9%) и сладкиши и деликатеси (9%).

Тази Коледа най-големият подарък ще бъде времето прекарано със семейството и близките ни, което беше отговорът на 70% от анкетираните.

От 11-те държави, по-големите разходи са в България, където анкетираните заявяват, че 25% от месечния им бюджет ще бъде отреден за Коледните празници,

последвани от Румъния с 24%, Хърватска и Австралия 23%. В другия край на таблицата са Финландия само с 12% от бюджета им, отделени за Коледните празници, а Холандия е на дъното на класацията с 11%.

Без никакви изключения,

анкетираните от всички страни биха съсредоточили по-голямата част от доходите си за хранителни продукти. На второ място са поставили стоки за дома, зимните дрехи и нуждите на децата.

Коледните подаръци също са важни, тъй като хората ще отделят пари за закупуването на детски играчки, сладки работи и подаръчни карти за техните близки.

Тази година резултатите от Коледния барометър от анкетираните клиенти в България, се различават с този от 2019 г.

На първо място продължава да бъде необходимостта от закупуването на Хранителни продукти – 24% спрямо 23% от миналата година, но на втора позиция с 18% се класира закупуването на Зимни дрехи и обувки, което през 2019 г. е на трето място с 12%.

След което следват: закупуването на играчки 8% и 13% през 2019 г.; нуждите на децата 8%, като тази категория липсва в миналогодишните топ 5; и на последно място стоки за дома – 5% и отново липсва в класацията от миналата година.

Анкетираните са на възраст 18-61 години.

Доходите са посочени в местна валута, като относителното коледно потребление се изчислява чрез съотношението на месечния разполагаем доход на семейството във всяка страна.