Българският бизнесмен замесен в гръмкия скандал “Щрахе” в Австрия е живеещият във Виена предприемач Стоян Стайков (на водещата снимка в карето). Той предоставил заем от 75 000 € на Барбара Капел, която според австрийски медии трябвало да плати на бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе сумата от 100 000 €, за да влезе в листата за евроизборите през май 2019 г., разкрива “Биволъ”.

Вицеканцлерът Щрахе подаде оставка след огласяването на записи, в които той обещава на мнима съпруга на руски олигарх съдействие в Австрия срещу пари в кеш. Днес Щрахе беше изключен и от ултрадясната Австрийска партия на свободата (АСП).

Биволъ се свърза със Стоян Стайков, който потвърди, че е дал 75 000 евро на Капел като личен заем. Той отрече парите да са били за скандалния Хайнц-Кристиан Щрахе и отхвърли всички съмнения, че е имало нещо нередно около предоставянето на сумата. Стайков каза още, че във Австрия тече прокурорска проверка, поискана от самия него.

Български “чувал” с пари

„В края на ноември т.г. в. Kurier разкри, че Барбара Капел е получила 55 000 евро от предприемач и ги е доставила в централния офис на партията. Разследването на Der Standard стигна до български бизнесмен, който често е общувал с Капел, в т.ч. покрай спора за производителя на минерална вода Güssinger. Капел му е казала: „Х.К. иска парите, за да мога да се върна в Европейския парламент”. – написа австрийския Der Standard.

Името на мистериозния български бизнесмен не се споменава, но е обозначен oт австрийските вестници Der Standard, Kurier и Die Presse като Herr S. (г-н S). „Биволъ” установи, че става дума за живеещия във Виена „предприемач” Стоян Стайков Стайков, приближен на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Ексдепутатката и АПС отхвърлиха твърденията за търговия с мандати.

Барбара Капел снимка Die Presse

“В нито един момент не съм се опитвала да си купя мандат в Парламента на ЕС, нито партията, нито бившият партиен лидер се обръщали към мен с такова искане”, заяви Барбара Капел пред Mittagsjournal.

Лидерът на групата на АПС в Европарламента Харалд Вилимски заяви пред телевизия ORF, че твърдението за опита да бъде продаден мандат на Барбара Капел било „неразбираемо и нелогично”. Според него, и без това било ясно, че „поради различията си” с курса на партията, тя не е била спрягана за листата на АПС в ЕП през 2019 г.

“Твърдението, че АПС или парламентарната ни фракция са искали или получили пари срещу мандат в ЕП, е смела лъжа, която ще има правни последици”, заяви генералният секретар на АПС Кристиан Хафенекер, цитиран от Die Presse.

Стоян Стайков: Питайте жената за заема. Не са 50, а 75 хиляди.

„Биволъ” се свърза по телефон със Стоян Стайков, който потвърди за медията ни, че информацията от австрийските вестници касае неговите отношения с бившата европейска депутатка.

Според него обаче общата сума на заемите не била вярно посочена: „Общата сума възлиза на €75 000”.
Той увери, че с Барбара Капел се познава от поне 15 – 20 г., преди да е заела поста във властта или в ЕП. На водещата снимка той е с Капел и с Цветан Цветанов на форум по сигурността в САЩ.

“В онзи момент тя не е била на политическа длъжност, вече не е била нито общински съветник, нито депутат, нито депутат в Европейския парламент”, настоя българският предприемач.

Според него тя е поискала заема, за който с двама “приятели и колеги” са събрали средства. “В личен план, поискала ми е жената. Обадете се и я попитайте за какво са й били нужни тези пари” – каза той.

Той настоя, че не е извършил нищо незаконно и е уверен, че течащата прокурорската проверка ще го докаже. “Всеки може има нужда от средства, макар че, естествено, има нюанси”.

Стайков обаче отказа да каже с какъв мотив и за какви цели му е бил поискан заемът от страна на Барбара Капел. Бизнесменът твърди, че всъщност лично е поискал австрийската прокуратура да извърши проверката.

“В момента тече прокурорска проверка и мога да ви кажа, че е поискана от мен самия” – каза Стоян Стайков.

Липсата на „Доверие”

Името на Стоян Стайков Стайков излиза в Търговския регистър в България като мениджър, директор или член на борда в 7 различни дружества: «РЗ Метал» ЕООД, «Норд Алианс Асет Мениджмънт» АД, «Си Ай Ти Ес» АД, «Гарант Консулт» АД, «Тауър София» ЕООД, «Силк Тек Индъстрис» АД и «Риджънт Кепитъл» АД.

През 2007 г. тогавашната ръководителка на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн подписва кратко решение за заличаване на застрахователен брокер „Сейф Инвест Бг” ООД на застраховател принадлежащ на фирма, чиито управители са Стайко Стайков Стайков и Александър Швендеман. Биволъ разполага с решението от две страници.

Пред „Биволъ” Стоян Стайков обясни, че е бил вписван само като управител по молба на негов приятел и „бивш полицай от Австрия” Александър Шведеман.

„Помогнах му само да регистрира, но след това се разделихме и нямах интерес да участвам в този бизнес”, каза Стайков. Според него след 2007 – 2009 г. почти няма участия във фирми в България, освен като управител в международна строителна компания.

Но през 2013 г. в. „Капитал” и в. „Банкеръ” свързваха Стоян Стайков с една мащабна сделка в застрахователния сектор. Тогава от американското сп. Bloomberg BusinessWeek, оцениха опита за придобиване на ПОК „Доверие” като „непрозрачна сделка”.

Подозрението бе, че потенциалните купувачи на ПОК „Доверие” – британската United Capital PLC и «Риджънт Кепитал» АД са свързани със Стоян Стайков. “Риджънт кепитал” АД е регистрирана в нов блок с жилищна част и бизнес център на столичната ул. “Искър” 54 (виж снимката на „Биволъ”).

Блокът, където е регистрирана “Риджънт Кепитал”. Снимка: Биволъ

“Риджънт кепитал” е със сложна собственост на две офшорни компании – “Фондация Тера инкогнита” от Лихтенщайн” и “Пош ентърпрайзис ЛЛС” от Сейшелите. Основен представител на акционерите и един от управителите е бившият изпълнителен директор на първата фалирала по време на прехода „Агробизнесбанк” – Румен Нанов, писа в. „Капитал”. Останалите членове на ръководството на “Риджънт кепитал” са българи и австрийци, които са свързани и с United Capital.

„В Риджънт Кепитал имам само 0.06% акции, което е абсолютно несигнификативно (незначително б.ред.)” – каза Стоян Стайков пред „Биволъ”.

Но в чешката REGENT CAPITAL A.S. според Търговския регистър Стоян Стайков Стайков пак е партньор с българските си съдружници по различни фирми – Кирил Христов Димитров, Румен Йорданов Нанов и Владимир Петров Ночев.

United Capital пък се ръководи от бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, който през 90-те е в управлението на свързваната със СИК „Първа източна международна банка”. Той е в управата и на друго свързано лице от групата – българското “РЗ метал” ЕООД.

Преди лятото на 2013 г. акциите на United Capital са били собственост на панамската офшорка Claton Group S.A и Nord Investment Inc. След това са придобити oт свързаната с руския банкер Сергей Мастюгин хонконгска офшорка Asia Trade Management Ltd. в партньорство с Regent Capital и неидентифицираната Regent Pacific Foundation.

„Риджънт Кепитъл” дели общи директори с „Юнайтед Кепитъл” като Гюнтер Рор и Камелия Здравкова, която според службата по вписванията на Англия и Уелс също е в мениджмънта на компанията от Есекс United Capital PLC. Гюнтер Рор е управител в „Сейнт Гебриъл Ресорт”, а заедно с него в ръководството и Камелия Здравкова.

Самата тя е в борда на директорите на 26 български компании, зад повечето от които стоят офшорни фирми от Швейцария до САЩ, както и дружества от Австрия и Германия. Такива са „Сил-Тек Индъстрис” АД, „Си Ай Ти Ес” АД, „Уайт Маунтин Голф Клуб” АД, както и 21 фирми за фотоволтаици под името „Соларленд”. Нереализираният проект за изграждането на фотоволтаичен парк “Соларленд” е с юридическо име “Солар Холд” ЕАД (Solar Hold). Едноличен собственик на капитала на фирмата пак е „Риджънт кепитал” АД.

Според още едно разследване, направено от британската агенция Reuters, регистрираната в Англия United Capital PLC е имала в сметката си едва…14 паунда! След което се появява нов акционер в лицето на LJ Capital, а в София се появява известната американска адвокатка Дебора Стърман, чиято цел е да убеди обществеността в законността на потенциалната сделка.

Същевременно вестник БАНКЕРЪ се обръща тогава към британската Сompany House – аналог на българската Агенция по вписванията. Тогава става ясно, че буквално за дни, на 7 август 2013 г., от 14-те паунда балансът в сметката на United Capital скача на 9,2 млн. лири. Но след по-малко от година, по данни към 31 май 2014 г. от тях в сметката остават само 5 паунда.

Изпарилите се € 630 млн. на руските данъкоплатци

Според „Капитал” „най-вероятният финансиращ” опита за придобиване на ПОК „Доверие” през United Capital е руската ОАО «Акционерный коммерческий банк «Инвестбанк» където най-голям акционер с около 20% от капитала е Сергей Мастюгин. В-к “Коммерсантъ” определя Мастюгин като „основен контролиращ акционер на банката”, като от 2016 г. той е в затвора. Руският банкер е осъден заради източването и фалита на „Инвестбанк” – изчезнали са влогове на сума от над 44,5 млрд. рубли или 629,7 млн. евро през 2013 – 2014 г.

Според „Банкеръ” „Инвестбанк” се е опитвала да купи и самия австрийски застрахователен гигант Vienna Insurance Group (VIG) през своята United Capital PLC, която по странно съвпадение пак се оглавява от австриеца Юрген Рор, партниращ със Стоян Стайков и Сергей Мастюгин в редица компании.

Сергей Мастюгин – снимка “Комерсант”

Още едно съвпадение. В столичния кв. Иван Вазов на ул. Емил Берсински 12 в близост до Бул. „България” се намира стъклена бизнес сграда „Ентърпрайз”. В нея се намират офиси на фирми, свързани с българската „Риджънт кепитал”. А през 2013 сградата трябваше да се намира българският филиал на „Инвестбанк” ОАО.

Това потвърждава и Стоян Стайков, според който обаче руската банка не е купувала тази сграда. „Те не бяха плащали в течение на 2 – 3 месеца наема и затова бяха помолени да напуснат, не помня името на представителя им за България…”, казва бизнесменът.

Част от парите според „Капитал” и Lenta Ural биха могли да отидат за купуването на най-големия пенсионен фонд в България с активи от над 2 млрд. лв. за „втора пенсия” на поне 1,25 млн. българи.

„Биволъ” получи документ на руски от 3 март 2017 г. Става дума за справка от държавната корпорация Агенция за застраховане на влоговете на Руската федерация (АСВ). В нея пише за погасяване на 2 161 иска на вложителите за 70,3 млн. рубли или около €1 млн. (виж скрийншотовете на таблиците от документа на АСВ).

Същевременно „Коммерсантъ” пише за поне 8,1 млрд. рубли (около €115 млн.), които са източени от банката според съдебното дело срещу Сергей Мастюгин.

Пред „Биволъ” Стоян Стайков отрича да е имал нещо общо с фалита на АКБ „Инвестбанк”, като публикациите на руската агенция Lenta Ural, че в неговите компании в САЩ и България са отишли част от парите на Сергей Мастюгин, определя като „поръчкови”. Според него срещу „поръчителите” вече са подадени сигнали и искове в прокуратурите и съдилища в Руската Федерация и Република Австрия.

Той обаче призна пред „Биволъ”, че лично се познава с банкера-затворник Сергей Мастюгин.

„Нямам никакво отношение нито към „Инвестбанк”, нито към фалита й. С г-н Мастюгин се познавам, бях го запознал с определени бизнесмени, но това не означава наличие на съвместен бизнес. Нито една фирма или проект, в които имам участие, не е взимала заеми от „Инвестбанк”.

На 3 октомври 2016 г. пък се сменя собствеността на здравния застраховател “Планета” – преименуван е на “Юроамерикан”. Предишният едноличен собственик продава своите 5 млн. акции отново на 11 лица с по под 10%.

Сред новите акционери отново е European-American Capital Group, както и свързаното с “Риджънт кепитал” “Логистичен терминал Свиленград”. Проектът за терминал в индустриалната зона на Свиленград трябваше да бъде реализиран през 2012 г.

Сред собствениците на „Планета” преди това е бил и Стоян Стайков. „Притежавал съм само 9% от акциите и съм ги продал, нямам нищо общо с новите собственици”, увери той „Биволъ”.