България отчита спад в криминалната активност от 20-25% през миналия месец спрямо същия период на миналата година. Това е тенденция в световен мащаб предвид засилените ограничения заради борбата с коронавируса, коментира Тихомир Безлов, експерт сигурност в Център за изследване на демокрацията, пред Bloomberg TV.

“В Испания, Италия, като цяло в Югозападна Европа, обаче има много видове измами. Например, здравни и санитарни инспектори не спазват обещания за посещения и проверки. Отделно възникват измами с дефицитни медицински принадлежности. Големият проблем е какво ще се случва след извънредното положение”, заяви Безлов.

Гостът подчерта, че от 2000 г. всяка година у нас се провежда виктимизационно проучване, чиято идея е да се направи алтернативна оценка на престъпността. По думите му част от престъпленията под различни форми обаче минават през полицейски филтър и не се отчита реалният им брой.

“Вероятно ще се увеличи натискът върху социалната система в България и ще има повече рискови лица след преодоляване на пандемията”, каза Безлов.

Тихомир Безлов посочи като проблем, че в Източна Европа няма достатъчно работна ръка заради това, че Западна Европа й я отнема, водена от демографските си дефицити.

Експертът смята, че ако западноевропейските икономики започнат да се отварят, и ние ще последваме техния пример, което донякъде се налага, за да предпазим икономиката си.