Българи си направили организирана престъпна група в Белгия, за да правят дрога.

Това стана ясно след като Окръжната прокуратура в Търговище задържа за 72 часа нашенецът Красимир Кр. 27-годишният мъж бил издирван от властите в Кралство Белгия по силата на Европейска заповед за арест, издадена от съда в белгийския град Льовен. Търсели го във връзка с наказателно преследване за участието му в организирана престъпна група, занимаваща се с производство на упойващи вещества чрез засаждане и отглеждане на канабис.

Престъплението е извършено в периода от 11 февруари до 23 май тази година и се наказва с лишаване от свобода от 10 до 15 години.

Ако виновното лице е ръководило престъпното сдружение, наказанието му е от 15 до 20 години затвор по законите на Кралство Белгия.

В белгийския град Льовен и на други места престъпната група отглеждала 600 растения марихуана.

Според българската прокуратура към момента съществува реална опасност Красимир Кр. да се укрие, тъй като веднага след извършване на престъплението е напуснал територията на Кралство Белгия. Не е бил открит и за да участва в наказателното производство по случая, по който има задържани и други българи.

Окръжната прокуратура в Търговище е внесла искане в Търговищкия окръжен съд за задържането и предаване на обвиняемия на съдебните власти в Кралство Белгия.