Парламентарната здравна комисия прие предложението за достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“. Проектът на решение бе на БСП и съгласно него на Министерския съвет трябва да се възложи осигуряване на достъп на населението у нас на руската ваксина.

Проектът бе приет с гласовете на депутатите от БСП, ИСМВ и ИТН.

Според проекта на решение, Народното събрание трябва да възложи на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за осигуряване в страната на ваксината и достъпа на българските граждани до нея.

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов заяви, че решението на МЗ за Спутник V към момента е отрицателно. Съгласно действащото в България законодателство, което е хармонизирано с европейското, за да се разпространява лекарствен продукт у нас, той трябва да е разрешен за употреба чрез централизирана процедура. Тя е задължителна за определени продукти, в които попадат и ваксините и срещу COVID-19, поясни той, като посочи, че разрешение за употреба се издава след задълбочена оценка за безопасността и ефективността от Европейската агенция по лекарства.

Ангелов напомни, че ИАЛ няма капацитета да извърши оценка за безопасността на ваксината. Това означава тя да издаде разрешение за употреба на руската ваксина в страната. “Много ви моля – нека да мислим разумно и да не излагаме на риск живота и здравето на българските граждани.” каза той

Председателят на здравната комисия д-р Симидчиев предложи от своя страна редакционни промени в текста, съгласно които името на ваксината да се изпише с търговското наименование Гам-КОВИД-Вак, както и достъп до нея у нас да има само след одобрение от ЕМА. То обаче не беше прието.

От своя страна директорът на ИАЛ Богдан Кирилов заяви, че българското законодателство не предвижда спешна употреба на неодобрени ваксини и обясни, че този подход може да се прилага за продукти за лечение, докато ваксината е продукт за профилактика.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че опитът на Сърбия и други страни, които прилагат ваксината, е много добър. В Словакия обаче той е довел до правителствена криза. Турция се е отказала от ваксините, а днес Бразилия също се е отказала да я закупи, защото са установили, че вирусът се размножава в човешкото тяло и това е опасно, каза той.

Вече бившият председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова обясни, че подобно решение би било незаконно.

Руската ваксина е аденовирусна и наблюденията на голяма част от научната общност се съгласява, че има минимален риск, свързан с вектора, обясни проф. Татяна Червенякова, председател на Българското дружество по инфекциозни болести. Тя обясни, че ваксината е на етап предклинични проучвания и все още няма достатъчно резултати. Предварителните данни обаче сочат висока ефективност, а самата ваксина е приложена при милиард души, допълни специалистът. Според проф. Михайлов обаче проучванията на ваксината са на много по-напреднал етап.