На 100 000 души население у нас се падат по 429 медицински сестри, докато в другите европейски страни средно 750 медицински сестри се падат за 100 000  души население. И още един любопитен факт – средната възраст на медсестрата в България е 50 години.

Данните изнесе на конференция Милка Василева, председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Тя се обяви за приемане на Национална стратегия за развитие на здравните грижи до 2030 г. и припомни, че Световната здравна организация обяви 2020 г. за Година на медицинската сестра и акушерката, подчертавайки водещата роля в съвременното здравеопазване на тези специалисти.

Основният проблем е дефицитът на кадри в национален и световен мащаб. СЗО прогнозира, че след 10 г. в света няма да достигат 9 млн. медицински сестри. В България броят на медицинските сестри и акушерките е два пъти по-малък от нуждите на българското здравеопазване – в момента медицинските сестри в България са близо 22 000, а акушерките наброяват 3684.