Силната фискална позиция на България й даде възможност за смел отговор на пандемията, изтъкна генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия по време на представянето на икономическия преглед на страната ни

„България имаше значителен впечатляващ икономически растеж до идването на пандемията и виждам, че се отчита в Икономическия преглед на България“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното представяне на изготвения от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Икономическия преглед на България

Премиерът изтъкна, че страната ни е постигнала много в икономическите сфери, в ИТ сектора, автомобилните клъстери, предприятията, с реформата в селското стопанство, в хранително-вкусовата промишленост и др.

Министър-председателят Борисов отбеляза, че в годините пазарът ни бе преориентиран от този на бившия Съветски съюз към износ за Франция, Италия, Германия и други европейски държави.

„Това доведе до факта, че над 10 години нашите бюджети винаги бяха на излишък. Благодарение на добрата фискална политика към днешна дата България има най-ниския външен дълг в Европа и сме с бюджет с до три процента дефицит, който Маастрихтските критерии позволяват“, посочи премиерът Борисов.

В изказването си министър-председателят акцентира, че за добрите финансови показатели допринесе също борба с корупцията и с контрабандата.

„Социологическите проучвания показаха, че контрабандата на цигари от 34% беше сведена до 2%. Същото важи и за алкохола, хазарта, захарните изделия, в следствие на което стотици милиони влязоха в бюджета на държавата“, припомни българският премиер.

Борисов добави, че правителството изпълни поетите пред българските граждани ангажименти и в рамките на мандата двойно увеличи заплатите на учителите, на университетските преподаватели, огромни средства бяха вложени в образователната инфраструктура, което е инвестиция в бъдещето на България.

В пандемията бяха увеличени също заплатите на служителите от секторите на първа линия в битката с COVID-19 – лекари, медицински сестри, социални работници, полицаи и др. Помощ бе осигурена и за най-уязвимите групи от населението.

„Но това се прави не само в пандемия – подкрепяме всички нуждаещи се граждани, продължаваме и с реализацията на важните инфраструктурни проекти“, подчерта Борисов.

Исторически момент за България бе приемането на страната ни в Европейския банков съюз и чакалнята на Еврозоната миналата година, каза още по време на изказването си на форума на ОИСР министър-председателят Бойко Борисов.

Българският премиер подчерта, че страната ни извършва реформи във всяка една сфера, но пандемията оказва своето въздействие. Борисов допълни, че с адекватни и навременни мерки, но в същото време и най-либералните в Европа, България постига много добри резултати в битката с COVID-19. Затова включително днес страната ни е на последно място в ЕС по заболеваемост.

„Независимо от новия вирус в България работи икономиката, селското стопанство, строителството, машиностроенето, ИТ сектора, училищата, детските градини, яслите“, отбеляза министър-председателят Борисов.

„Благодаря за добрите оценки, които дадохте за България. Много внимателно четем и препоръките, съобразяваме се с тях, ще направим всичко възможно те  бързо да бъдат реализирани“, категоричен бе българският премиер.

„Поздравявам България за плодотворната и задълбочаваща се ангажираност с ОИСР, вие се един от най-активните ни партньори“, заяви генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия в рамките на онлайн конференцията.

„Докладът показва отличното сътрудничество между България и ОИСР“, отбеляза Гурия. Във видео обръщението си генералният секретар на ОИСР акцентира върху ключови постижения на страната ни, особено в икономическата сфера, както и предизвикателствата, за преодоляването на които България продължава да работи. Гурия обърна внимание на пандемията, ударила не само България, но и целия свят.

„Икономическите последици са големи, но силната фискална позиция на страната даде възможност за смел отговор и системата за субсидии на заплатите от страна на правителството предотврати безработицата“, посочи генералният секретар на ОИСР. Гурия изрази увереност, че с увеличаването на ваксинацията ще се възстанови и икономиката.

„Очаквам с нетърпение да продължим да постигаме напредък заедно чрез разработване и реализация на по-добри политики за по-добър живот в България“, заяви още Анхел Гурия.

В заключение генералният секретар на ОИСР увери, че ще бъде направено всичко възможно, за да се постигне консенсус в Съвета на ОИСР по отношение на членството на страната ни в Организацията.