На заседание днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра изпълняващ длъжността главен прокурор. След като президентът издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста, мястото му временно заема досегашният му заместник Борислав Сарафов.

Решението беше взето с 8 гласа “за” и 1 – “против”. То подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 14-дневен срок.

Минути след гасуването Сарафов заяви пред журналисти, че още днес ще предложи смяна на всички заместник-главни прокурори.

“Смятам, че последният месец показа ясно нуждата от реформи. Прочетох това, което правосъдният министър Атанас Славов е написал във Facebook и съм абсолютно съгласен с неговите доводи за необходимостта от промени. Затова и първата среща, която ще инициирам, ще бъде именно с него. Ще обсъдим възможностите за това как да се помогне на прокуратурата да се изчисти от лоши практики – както от вътре, така и отвън. Прокуратурата трябва да се изчисти и от тези, които създават лошите практики. Не може г-н Гешев да го няма, но да останат „Гешевчетата по места”. Тоест тези, които подчиниха прокуратурата в интерес на бившия главен прокурор или на своя личен интерес, трябва да намерят интереса си другаде. Очаквам подкрепа от министъра на правосъдието”, заяви още Сарафов.