Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов обяви в Студио “Актуално”, че със сигурност ще предстоят уволнения на различни нива след проверката му в ТЕЦ “Брикел”, при която той се натъкна на серия от нарушения.

“Едната стъпка ще е директно махане на калинки – на ниво директори или служители на по-ниското ниво в РИОСВ, може би и в изпълнителната агенция по околната среда”, обяви Сандов.

“Беше шокиращо. Там сякаш нещата са застинали в 90-те, а по отношение на технологиите и по-рано. Защо 90-те? Пристигна един джип с хора, които мислеха, че са над държавата.

Директно като в мутренските времена. Човекът се представи първо за охрана, после се оказа, че е “консултант на охраната”.

Цялостното им отношение към мен бе от онзи вид, в който се смята, че държавата няма право да контролира процеси, които касаят общественото здраве и околната среда”, заяви Сандов. И припомни, че за ТЕЦ “Брикел” непрекъснато постъпват сигнали от гражданите на Гълъбово за замърсен въздух, но проверките на РИОСВ Стара Загора никога не ги установяват.

Сандов посочи и защо според него става така. “Когато отидат на проверка в ТЕЦ-а, там чакат един час, за да осъществят проверката – тогава предполагам, че се случват замитания на проблеми, които са много видими. Това е явно масова практика, но може би има и чадъри от полицията.

Вчера подадох сигнал и в инспекцията на труда, защото за краткото време, което прекарах там, не можех да си освободя носоглътката от целия прах, който нагълтах.

Със сигурност вредата върху здравето на хората, които работят там, е значителна”, каза вицепремиерът.  Той разказа още, че измервателната станция, която трябва да следи за замърсяванията, е всъщност разположена на далечно и ветровито място, за да не може да измери истинското замърсяване в района.

“Явно, че това е фиктивно, направено е така, че тази извънредната проверка да показва реални стойности. На всичкото отгоре се оказа, че човекът, който трябва да е на измервателната станция, не е там. Явно веднъж в деня отива. Но най-спокойно може да отиде един човек с един пулверизатор и да пръска водни пари или един голям вентилатор, за да не показва замърсяване”, каза още Сандов.

Той каза още, че изпълнителният директор на ТЕЦ-а се е опитвал да го убеди, че черен пушек е всъщност бял дим, и че не е пушек, а прах, който обаче по някаква причина не пада надолу, а се вдига нагоре – нещо нехарактерно за праха. “Беше абсурдно, говореше ми такива небивалици, сякаш съм малко дете и въобще не съм наясно с темата”, каза още министърът.

По отношение на вероятността за нов кабинет в рамките на този парламент Сандов заяви: “Президентът трябва да реши на кого да връчи третия мандат.

Към момента анализатори, колеги от парламента и много други твърдят, че най-голям шанс за намиране на консенсус и правителство на принципна основа е именно “Демократична България”.

Заради поведението, отношението, намирането на възможност за изграждане на мостове. Ние имаме политически дълъг опит и мисля, че трябва да надделее именно зрялото поведение, защото задачата е много по-голяма от доказването помежду ни на кой е по-по-най.

В политиката егото много често взема връх над разума и прагматизма. Но ние сме доказвали, че можем да загърбим егото и да надделее разума”.

Снимка: Студио Актуално