Българската народна банка и банките в България са завършили 95% от подготовката си за приемането на еврото в България. Това разкри гуверньорът на централната банка Димитър Радев по време на изслушване в комисия в парламента за присъединяването към валутния съюз.

В края на годината БНБ и търговските банки ще бъдат много добре подготвени технически за еврото“, заяви Радев, който е кандидат за втори мандат начело на БНБ.

Той подчерта, че БНБ и банките са доста подготвени, но изрази притеснение за подготовката на други институции.

Ние сме на 95-ия метър“, коментира още той.

Той също така изрази скептицизъм по идеята на финансовия министър Асен Василев още преди приемането на еврото, то да се използва за законна разплащателна валута в ежедневието, паралелно с лева. Радев е на мнение също така, че европейските институции в лицето на Европейската централна банка и Европейската комисия също няма да бъдат съгласни.

В този случай трябва да се поддържат две каси, две счетоводства. Аз съм категоричен, че трябва да продължим по начина, по който сме подготвили нещата“, допълни той.

С това има предвид разплащането и в лева, и в евро да продължи само месец – първия месец след влизането в еврозоната. Преди това пък за период от шест месеца цените навсякъде да бъдат обявявани и в двете валути.

Планът засега е България да приеме еврото от 2025 г. Димитър Радев изрази увереност, че страната може да постигне това, въпреки че за момента не отговаря на критерия за инфлацията.

Първи януари 2025 г., ако се положат усилия, е възможна дата България да стане член на еврозоната“, пише economic.bg