Автобусни и таксиметрови превозвачи ще протестират днес с искане превозът без лиценз и разрешение да се наказва.

За два часа, от 9 до 11 часа в днес, 25 ноември, спира транспортът.

Това е предупреждението на автобусните и таксиметровите превозвачи към властта, заради непреодоляването на президентското вето по текстовете за инкриминирането на нерегламентираните превози.

Браншовите организации заплашиха да преустановят всички превози в страната, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

Повече от 100 автобуса и 2 000 таксиметрови автомобила ще блокират движението в центъра на София по обед на пл. “Александър Батенберг”.

Превозвачите настояват допълненията в Наказателния кодекс, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново.

Сред мотивите за ветото е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар “споделено пътуване”.

От бранша обаче са категорични, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борбата със сивия сектор.

Затова превозвачите обявиха протестни действия с преустановяване на дейността им.

“Ще преустановим превозите по линии на републиканската транспортна схема, по междуобластните линии, по междуселищните линии. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа. Всички международни линии също ще бъдат преустановени.” – заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

В София протестът ще започне с шествие на автобуси и таксиметрови коли от три лъча, които в 10 часа ще се съберат на пл. “Александър Батенберг”.

Работа ще спрат и такситата.

“Остават да работят само тези, които са по договор по ваучерната система, всичките останали колеги тръгваме от “Царица Йоана” и “Панчо Владигеров”, от “Цариграско”, “7-и километър”, и от “Ботевградско”, и от “Летоструй”, поясни Кирил Ризов от Съюз “Такси”.