Траурната церемония ще започне в 09:30 часа със Света Заупокойна литургия в патриаршеската катедрала “Свети Александър Невски”, която ще води Варненско-Преславския митрополит Йоан – временен наместник-председател на Светия Синод.
Опелото на Негово Светейшество ще възглави Вселенският патриарх Бартоломей. 
След опелото, с литийно шествие тялото на Негово Светейшество ще бъде проводено до митрополитската катедрала “Света Неделя”, за да бъде положено за вечни времена, каквато е била неговата воля. Мястото е специално и свято за дядо Неофит.
Патриархът израснал в много скромни условия, в една от сградите на Румънската църква, където майка му била клисарка.
 Освен това, до ден днешен там се намира “Квадратът на религиите”. Неслучайно дядо Неофит имаше предвид това – да продължи да дава своя духовен пример за всички.
И двете катедрали са свързани с духовния път на Негово Светейство. В храм-паметника “Свети Александър Невски” той беше интронизиран, а в храма “Света Неделя” служеше като Софийски митрополит.

От МВР и НСО съобщават за специални мерки за сигурността и ограничаване на движението в центъра на София по време на опелото на патриарх Неофит. За да бъдат допуснати до опелото и литургията в храма “Св. Александър Невски”, гражданите ще трябва да преминават през пунктове за проверка, разположени при северния и южния вход на храма.

Те ще бъдат проверявани за опасни предмети, няма да се допускат граждани с обемист багаж. Между 8 и 15 часа се забраняват и дронове над центъра на София.

До приключването на траурната церемония в следобедните часове е в сила забрана за престой и паркиране по улиците около “Александър Невски”. След 7:30 часа е забранено и влизането и преминаването през тези улици, като полицията може да преценява и да спира движението и на други места в центъра.