Българинът  увеличил потреблението си на свинско месо през последните 10 години и то значително. Това поне показват данните на Националната статистика за периода от 2013 до 2022 година.
Предпочитанията към прясното месо били за сметка на каймата и колбасите.

Ако през 2013 г. едно домакинство е консумирало средно по 17,8 кг свинско на година, то през 2022-ра потреблението вече е близо 26 кг. И има причина за това.

Кюфтетата и саламът вече не са на мода, казва още статистиката. Потреблението на кайма се е свило от 18 на 16 килограма за година. Намаление с близо 3 килограма годишно е отчетено и при консумацията на малотрайни колбаси.

 

Статистиката казва, че свинското е поскъпвало с най-бавни темпове – общо с един лев за десет години. Практиката пък показва, че също с един лев е скочила цената на прасетата, но само за 2023–а.

Въпреки това повишената консумация на българско месо е трайна тенденция, като показател за това са малките фирмени магазини, където месни продукти не залежават.

 

Ако пък в търговската мрежа е останало непродадено месо, чиято трайност все още е в срок, то добрият вариант е да бъде дарено на Българската хранителна банка, където гладуващи хора да могат да бъдат подпомогнати.