Преминаването по моста над река Искър в с. Лютиброд на третокласния път III-1602 Лютиброд – Челопек е безопасно и шофьорите, и жителите на селото трябва да са спокойни.

В момента отсечката е част от обходния маршрут за автомобилите до 3,5 тона поради модернизацията на път I-1 в участъка между Мездра и Лютидол. Трасето е продължение на път III-1004 Паволче – Челопек и е връзка между Враца и второкласния път II-16 през Искърското дефиле.

Преди да бъде определен и въведен обходният маршрут е направен обстоен оглед на трасето и на съоръженията по него. Заключението е, че състоянието им позволява да поеме трафика и е осигурена безопасност на пътуващите.

Спирането на движението в двете посоки по път I-1 между Мездра и Лютидол, от 160-ти до 172-ри км, не е най-оптималният подход, но няма по-добър и ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ прави всичко възможно да организира движението по най-щадящ и безопасен за пътуващите начин. Работи се и в постоянна координация с „Пътна полиция“, тъй като обходните трасета преминават през територията на 6 области – София, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен и Видин.

Апелът към шофьорите е да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания, с които да застрашат безопасността и живота на всички пътуващи.

Преминаването по обходни маршрути създава неудобства както на шофьорите, така и на гражданите, през чиито населени места преминава трафикът, но спирането на движението е необходимо, за да се осигури както безопасност при пътуването, така и строителна площадка за модернизацията на новото трасе на път I-1, което ще е двойно по-широко от настоящото.

Инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда основен ремонт на 6,6 км от път III-1602 Лютиброд – Челопек /от км 0+000 до км 6+615/, както и на моста над река Искър в с. Лютиброд.

В края на октомври 2022 г. Областно пътно управление – Враца обяви тръжна процедура по ЗОП за изработването на технически проект за основния ремонт на третокласната отсечка. Изготвянето му е първата и задължителна стъпка за предприемането на качествени строителни работи.

Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни работи, които трябва да се предприемат, стойността и срокът им за реализация.

При готов проект ще може да се пристъпи към избора на изпълнители на ремонта и на строителния надзор.

В момента тръжната комисия продължава работата си по разглеждане на постъпилите 13 оферти. Предстои отварянето на ценовите предложения.

Снимката е илюстративна.