“Има много желаещи да се ваксинират. По-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото пред спешните кабинети или да чакат линейката и тя да не идва”.

Това заяви на брифинг здравният министър професор Костадин Ангелов.

По думите му в събота и в неделя работят всички ваксинационни центрове на територията на РЗИ, лечебните заведения и ДКЦ–тата, които са 318 на брой.

“Доволен съм от темпа на ваксинация към момента. Постигаме добър резултат”, подчерта министърът.

Нека хората да следят информацията на сайтовете на областните управители”, заяви той и допълни, че се обсъжда възможността за „зелени коридори“ и през седмицата.

“Обсъждаме възможността за „зелени коридори“ и през седмицата в определени часове”.

Информационната система за записването вероятно ще стартира на 3 март, през 10-минутен интервал от време ще може да се запише всеки желаещ и да избере в кой ваксионационен център да отиде.

ЦИК са се ваксинирали с ваксини на Pfizer.

Хората над 55 г. спокойно могат да се ваксинират с AstraZeneca, тя гарантира или леко протичане на заболяването или неразболяване.

В “зеления коридор” трябва да се ваксинира човек, който не е бил част от първите 3 фази – към настоящия момент само в събота или в неделя.

„Ще обявяваме колко ваксини могат да бъдат направени в конкретното лечебно заведение, за да няма опашки.

Личните лекари ще започнат да ваксинират теоретично от понеделник, някои могат и от днес и го правят“,

посочи професор Ангелов.

“Дошли са 450 души до момента – едните са във фаза 3, а има и случайни граждани. Имаме достатъчно ваксини AstraZeneca. Видях много млади хора между 20 и 35 г. и възрастни хора се отзоваха”, заяви професор Венцислав Мутафчийски.

По думите му към момента има три леки алергични реакции след ваксинация при медицински персонал и леки температури при 5-6 души.

“Не е имало случаи, които да доведат до отказ на втората доза на ваксинация”, категоричен е той.

СЕБН