„Има протокол, по който се лекуват всички български граждани, болни от COVID-19. Всички лечебни заведения са снабдени с необходимите защитни средства.“

Това заяви от трибуната на Народното събрание здравният министър Кирил Ананиев в рамките на редовния парламентарен контрол.

,,С моя заповед въведохме режим, при който след 10-ия ден, ако даден пациент се почувства по-добре, да може да отиде на домашна карантина и да продължи лечението си вкъщи и по този начин лечебните заведения да лекуват такива пациенти, които са в среднотежко и в много тежко състояние”, допълни министър Ананиев.

„Мисля, че съвсем адекватно реагираме на ситуацията с коронавируса“,

посочи още той.

,,Времето от вземането на пробата до съобщаването на резултата зависи дали лабораторията е в същото населено място или не. Ако е в същото населено място, времетраенето е между 15 минути и четири часа в зависимост от това колко адреса трябва да бъдат посетени и колко проби трябва да бъдат взети”, отговори министър Ананиев на питане относно забавянето на резултати за коронавируса.

,,Когато лабораторията е в друго населено място, пробата се изпраща до Националната референтна лаборатория – тогава са нужни поне 12 часа, като това зависи и от времето на пристигането на пробите и степента на заетост на референтната лаборатория. Отделно самата апаратура разполага с определен капацитет. Като цяло оптималното време за извършване на тест от типа на PCR е най-малко 4-5 часа”, информира още министърът на здравеопазването.

Според него няма масово забавяне на резултатите, а по-скоро единични случаи.

„Резултатите от направените проби могат да бъдат получени и по електронен път, в това число и по електронна поща“, каза още той.