За по-малко от 14 часа Александър Попов успешно преплува Ламанша. Целта на 20-годишния българин бе  да събере средства за благотворителност в полза на британска организация, подпомагаща бездомни хора.

Младежът  живее в Лондон и не е професионален плувец. Той се подготвял за предизвикателството от едина година. След преплуването е отслабнал с пет килограма.По регламент Попов плува от британския до френския бряг без право на почивка и без плувен костюм.

В лодката, придружавала Александър по време на преплуването на водния участък е бил и неговият баща – Юлиан Попов, експерт и анализатор, бивш министър на екологията в служебното правителство на Марин Райков.

„Едно такова преплуване има нужда от морална подкрепа – то е колкото физическо, толкова и психологическо изпитание“, подчерта Юлиан Попов в интервю пред БНР.

Една от най-големите трудности при подобна акция е да можеш да издържиш на ниската температура на водата – 17-18 градуса, поясни неговият баща. „Подобни предизвикателства трябва да се поемат. Не смятам, че е нещо уникално подобно нещо. Всеки човек трябва да си има някаква налудничава идея, която в даден момент в живота да си я изпълни и да си я реализира – дали да преплува Ламанша или да изчита Стара планина от единия край до другия.“

Благородната кауза на Александър Попов приключва успешно. До момента желаната сума от 5 хиляди паунда е почти достигната, съобщи баща му.

“Бездомните хора не са чист проблем на бедността – това е комплексен проблем, който много трудно се разбира”, коментира Юлиан Попов.  “Бедността се увеличава, но това означава една сложна социална промяна, която води до тежко изпадане на хора от социалния ред. Това не е въпрос просто на “Нямам пари или къде да живея”. Но подобни организации се занимават с хората индивидуално.”

Когато личното постижение от подобно преплуване е съчетано с отношение към подобен социален проблем, тогава и удовлетворението е по-голямо, смята Юлиан Попов, предава БНР.
Снимка:БНР