Ако не получите касова бележка в заведение, може да не плащате сметката си.

Това гласят промени в Закона за данъка върху добавената стойност, които са част от проектобюджета на финансовия министър Асен Василев, публикувани за обществено обсъждане.

Вероятната причина за промените е опит да се накара целия ресторантьорски бизнес в България да започне да декларира цялата си печалба пред НАП.

От бранша обаче приемат много остро готвените промени и твърдят, че една хубава идея се опорочава, тъй като ще важи само за заведенията.

Една хубава мярка става абсолютно порочна. Каква е разликата от това да не получиш касова бележка в заведение и от магазина под блока, зъболекаря или фризьорския салон?

Защо се изважда от контекста само нашият бранш? Все едно ни сочат с пръст, че не издаваме касови бележки, което от години не е така“, коментира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) пред Economic.bg.

„Когато искаш да направиш нещо, но не знаеш какво, правиш това“, добавя той, коментирайки предложението на Асен Василев.

Според Алибегов финансовият министър никога не се е грижил за туристическия сектор в България, а го приема като „дойна крава“, която осигурява по 13 млрд. годишно.

Други промени

Ресторантьорският бранш се оказва в епицентъра на новите регулации, които иска да въведе Асен Василев чрез проекта си на Бюджет 2023.

Според други промени в Закона за ограничаване на плащанията се забранява на целия ресторантьорски бранш да плаща заплати на служителите си в кеш.

Той е на мнение, че тези промени ще ощетят служителите и техните работодатели, а единствените печеливши в случая са банките. Освен това не смята, че по този начин ще се осветли сектора.

Доводът за изсветляване е измислица и лъжа. По банков път ще се преведе колкото е трудовият договор. Какво осветляваме?“

Промени има и в Закона за корпоративното подоходно облагане, според които ваучерите за храна, които много от служителите получават като бонус към заплатите си, ще могат да се използват освен за пазаруване, но и за плащане на сметки в заведенията.

Мярка, която беше наложена по време на COVID пандемията, с довода, че така ще се подкрепи секторът.

Според Алибегов обаче това е поредната безсмислена мярка, която първо, не се е използвала от почти никой по време на пандемията, нито вероятно това ще се случи и сега.

Това, че те са решили да направят една мярка, която най-вероятно е в услуга на фирмите за ваучери, не значи, че е помощ за туристическия бизнес“, казва още Алибегов.