Авиокомпаниите Bulgaria Air, Wizz Air и Air France са категорични, че отменени полети по техните линии няма. В официални позиции, разпратени до медиите, трите авиокомпании определят разпространената от МТИТС информация като невярна:

“Националналният превозвач „България Еър“ няма отменени редовни полети по вътрешните си линии и линиите до Европа. Към 26 юни авиокомпанията е възстановила полетите си и лети редовно по всичките си директни маршрути, с изключение на Русия и Израел, където са въведени рестрикции от местните власти. До отмяна на забраните националният превозвач е преустановил и сезонните полети до Португалия и Ливан.

С три честоти на ден националният превозвач изпълнява полетите  си между София и Варна, а от 29 юни по веднъж на ден ще се изпълняват и полетите между София и Бургас. Авиокомпанията продължава да изпълнява полети и до Италия, Испания, Чехия, Австрия и останалите европейски линии, до които „България Еър“ оперира.”

Както става ясно, разпространената информация от сайта на Министерството на транспорта е невярна и неактуална. Публикуваната информация за отменени полети на Air France e по разписание от предходен сезон и те не са актуални към момента”, заявяват от Air France в съобщение до медиите.

„В отговор на невярната информация, разпространена днес на пазара, Wizz Air би искал да увери своите пътници, че не е отменяла полети или маршрути. Превозвачът единствено е променил датите на някои от тях в отговор на националните ограничения. Към момента авиокомпанията вече оперира с близо 40% от капацитета си, изпълнявайки почти 800 маршрута и свързвайки 162 дестинации в мрежата си“, уточняват от авиокомпанията в писмо до медиите.

Wizz Air споделят, че пътниците с резервации, засегнати от промяната на разписанието, са информирани своевременно.   Предлага им се алтернативен полет, пълно възстановяване на първоначално заплатената сума или 120% като кредит в техния акаунт в авиокомпанията.

„За разлика от други авиопревозвачи, Wizz Air не е спирала дейност по време на пандемията, а продължи да изпълнява задълженията си и да превозва пътници до дестинациите, където мерките позволяваха“, заявяват от компанията.