Бизнесът излиза на протест заради финансовите затруднения, породени от въвеждането на зеления сертификат, довел до ниска посещаемост на големите търговски обекти.

По този повод председателят на БАЗ Ричард Алибегов коментира, че има общи искания и сред тях са и определени правила, съобразени с бизнеса.

“Исканията ни остават да има безплатни антигенни тестове, както и включване на тестовете за антитела в зелените сертификати. Заведенията в София работят на 20% капацитет, в другите градове има 90% спад. Това ще доведе до фалити”, заяви той пред Нова.

генерал агрохимикали

Според Атанас Димитров от БХРА има 80% спад в постъпленията в търговските обекти, пропорционално на неваксинираното население, а масово служителите напускат работните си места.

Емил Коларов от Сдружението на заведенията подчерта, че сертификатът трябва да важи за всички браншове, включително държавната и общинската администрация.

От своя страна Петър Ангелов от Българска асоациация за здраве и фитнес разкрива, че в този бранш спадът на оборотите е 80%.