Около 43% от населението на България се е срещало с коронавируса.

Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас.

Обработени са над 2 600 проби от 38 населени места,

обяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

Те са обработени в София, Пловдив, Бургас, Варна, Силистра, Велико Търново и Видин. Изследването е извършено в доболнични лаборатории чрез самофинансиране и доброволен труд.

Министърът представи презентация на частна лаборатория „Цибалаб“, която направила собствено проучване в опит да установи колко точно българи са се заразили с COVID-19.

Пазарджик оглавява класацията с 62%, следван от Ямбол (56%). Една трета от живеещите в София имат антитела от естествена среща с вируса, обясни собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

Има хора, които са ваксинирани, но не образуват антитела.

Това се случва рядко при определени групи пациенти, които развиват нисък имунен отговор, допълни той.

Здравният министър добави, че ще се изгради информационна система за всички хоспитализирани, ваксинирани и преболедували.

В петък той е имал видеоконферентна връзка с всички софтуерни компании, които пишат медицински софтуери.

С тях са постигнали такава договореност:

“Ще изградим технически място при нас, където да се събере информацията за всички ваксинирани хора, всички, които са лежали в болница, информацията за всички, които са тествани, и ще бъде извлечена цялата налична информация за тестването на антитела от 1 март миналата година досега”, обясни министър Кацаров.

Тази информация ще бъде сортирана по ЕГН, по области и по общини. На практика, събирайки тези данни, ще се получи най-малкият брой хора, които са се срещали до този момент с вируса.

Министърът обясни защо е избран такъв подход, а не чрез изследване за антитела на населението.

“Когато вие се срещнете с вируса, вие образувате антитела, но те след известно време намаляват и могат напълно да изчезнат. Това не значи, че нямате имунитет и не значи, че не сте се срещали с вируса”, допълни Кацаров.

Ако се направи изследване за антитела, ще се установят само тези, които скоро са се срещали с вируса, но онези, които са се срещали с вируса преди месеци, няма да се установят.

Новият метод ще бъде едноактен процес на събиране, но тази база данни ще продължи да се пълни от тук нататък. Очаква се цялата информация да се добие в рамките на не повече от месец. Цената за това е от порядъка на 10-15 000 лв.

Д-р Недялко Калъчев от лаборатория “Цибалаб” представи изводите, които е направил. Той обясни, че това проучване не е национално представително.

„Проби се получаваха от най-различни населени места. Помъчихме се да нормализираме броя проби според евентуално справката за населението, но невинаги това беше възможно. За прицел сме избрали N-антителата. Логиката беше да видим какво е било присъствието на вируса, но да не припокриваме антителата, които се образуват от ваксината с тези на болен или несимптоматичен”, каза д-р Калъчев.