Държавата дължи 34 милиона лева с ДДС за извършени строителни дейности при строежа на АМ “Хемус” за участъци 2 и 3. Това  установи по време на инспекция на строежа на магистралата регионалният министър Гроздан Караджов.

До края на годината е възможно да бъде пуснат в експлоатация първият участък – от пътен възел “Боаза” до п. в. “Дерманци”, както и завършен п. в. “Плевен – Ловеч”, а до средата на следващата – целият участък от п. в. “Каленик” до п. в. “Плевен”, обясни Борис Шалев от “Автомагистрали” ЕАД, ръководител на проекта за строежа на участъка.

Вторият участък – от п. в. “Дерманци” до п. в. “Каленик”, който е най-тежък, ще бъде изграден до края на 2024 г. Лотове 4, 5 и 6 е възможно да бъдат завършени след 2025 година. За лотове 7, 8 и 9 няма готови проекти и не са започнали отчуждителни процедури.

“В момента работим с леко намалени темпове и причината е забавянето при плащанията, защото мобилизацията и демобилизация е един освен скъп, но и рисков процес. Ако държим пътните майстори без работа, имаме опасност да ги загубим. Има риск да се спре работата или да се намали на някои места заради това, че държавата не си плаща извършената работа при инхаус договорите”, каза още Шалев, цитиран от manager.bg.

Министър Караджов очаква този проблем да се реши скоро. Той припомни, че е назначена външна юридическа фирма, която да обследва рисковете за държавата при различни сценарии на решението на инхаус договорите. “Хемус” е голяма мечта на българите, която прекалено дълго се забави и тя може да се превърне в огромно българско фиаско. За да не стане това, трябва бързо да се разплете възелът, наречен инхаус, защото по него е заобиколена конкурсната процедура на Закона за обществените поръчки и е назначена една чисто държавна фирма да изпълнява тези работи, както и да носи цялата строителна гаранция. Това е, което мен ме смущава. В момента държавата строи и тя носи гаранциите за построеното, но реално е наела други фирми”, добави регионалният министър.

Караджов каза още, че желае текущият ремонт и поддръжката на републиканската пътна мрежа да бъде подновен незабавно. “В момента се прави само аварийна поддръжка и се създават множество опасности за безопасността и за живота на всички хора. Другото с плащанията е фрагмент, който може да се реши и от Министерския съвет. Както каза вчера премиерът, той отдавна е в периметъра на една комисия, която прави много сериозна ревизия. Когато знаем нейните резултати, ще можем да предложим и съответните плащания. Тази комисия има за задача да изследва всички сертификати, които са подадени към Агенция “Пътна инфраструктура” за минало време. Около 10 май комисията трябва да излезе с междинен или окончателен доклад”, добави той.