След като се потвърди, че Земята току-що е изживяла втория най-горещ октомври досега, 2019 г. изглежда ще бъде втората най-гореща година, регистрирана някога. Това сочат последните данни на Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ, предаде БТВ.

През последното десетилетие Земята счупи много рекорди за температури, но нито един от тях не е добър: Всички 5 от най-горещите години, откакто се води статистика от преди 140 г., са били именно през последните 5 години. Този октомври е 418-ти пореден месец с температури, по-високи от средната за XX век. Има 95% вероятност годината да приключи като втора или трета най-топла до момента. Средната глобална температура на повърхността на сушата и океана миналия месец е била 0,97 градуса по Целзий над средната, която е 31,7 градуса (или само с 0.06 градуса по-малко от горещия октомври досега през 2015г.)

Рекордна загуба на морски лед и снежна покривка за октомври 2019 г.

Миналия месец размерът на арктическия морски лед е бил рекордно най-малко с 2,69 милиона квадратни километра – 32,22% по-малко, отколкото през 1981 г. Октомври е четвърти пореден месец, в който размерът на морския лед на Антарктида е под средното ниво – със 17,84 млн. кв. км лед. Това е 10-ото най-ниско количество ледена маса.

Глобалното затопляне в цифри:

До 2100 г. средните температури могат да се повишат с 6,5 до 7 градуса по Целзий, прогнозират френски учени. За сравнение – при затопляне засега с едва 1 градус по Целзий светът вече се изправя пред все повече смъртоносни топлинни вълни, суша и пожари.

По-долу припомняме само няколко от огнените бедствия, които буквално
обезобразиха огромни територии на различни места по света.

Пожарите в Амазония:Най-голямата тропическа гора в света бе обхваната от опустошителни пожари. Амазония е с най-голямото биоразнообазие на планетата. Тя преработва най-голямото количество въглероден двуокис и доставя на човечеството една пета от кислорода. Статистиката показва огромно увеличение на броя на пожарите през тази година в сравнение с миналата. Става дума за увеличение с 80% на територията на цяла Бразилия и със 145% в бразилската част на Амазонската джунгла. Основната причина за пожарите е човешката дейност. Загубата е голяма, а процесът на възстановяване ще е дълъг. Глобално на Земята се отчита намаление на кислорода. Засега това е малко, но този тренд е притеснителен.

Националната метеорологична служба издаде предупреждение за много високи температури в южната част на щата през юли. На някои места те достигаха 49 градуса.

Пожарите в Калифорния:Извънредно положение бе обявено в цяла Калифорния заради бушуващите пожари. Стотици хиляди трябвяше да се евакуират в окръг Сонома. Националната метеорологична служба издаде предупреждение за много високи температури в южната част на щата през юли. На някои места те достигнаха 49 градуса.

Пожарите в Австралия:

Извънредно положение бе обявено в Австралия заради десетките горски пожари, които бушуваха, подклаждани от 35-градусовите жеги и ветрове, достигащи 80 км/ч. Пожарът, който избухна в началото на ноември, изпепели 14 000 сгради и отне живота на 81 души. Стотици се издирваха. Над 1 млн. хектара растителност бяха погълнати от пламъците. Всяка година в Австралия пламват подобни пожари по време на пролетта и лятото. Тази година обаче сезонът на пожарите започна необичайно рано и може да се окаже един от най-тежките в историята. Огънят повече от 4,3 милиона хектара гора, изчисляват екоорганизации. Според Сметната палата на Русия от началото на годината материалните щети от горските пожари надхвърлят 32 милиона евро. Последствията на природата обаче са неизчислими, смятат еколозите. Предизвикани от сухи гръмотевични бури и необичайни горещини от 30 градуса, пожарите се разпространиха от силните ветрове и засегнаха и съседни региони. Всяка година в огромните изолирани горски масиви на Сибир бушуват пожари до степен, че властите понякога не ги потушават, ако населението не е застрашено или щетите не надхвърлят цената на противопожарните действия.

Пожарите в Сибир:Огънят унищожил повече от 4.3 милиона хектара гора, изчисляват екоорганизации. Според сметната палата на Русия от началото на годината материалните щети от горските пожари надхвърлят 32 милиона евро. Последствията за природата, обаче са неизчислими, смятат еколозите. Предизвикани от сухи гръмотевични бури и необичайните горещини от 30 градуса, пожарите се разпространиха от силните ветрове и засегнаха и съседни региони. Всяка години в огромните изолирани горски масиви на Сибир бушуват пожари до степен, че властите понякога не ги потушават, ако населението не е застрашено или щетите не надхвърлят цената на противопожарните действия.

Пожарите в Португалия:

Повече от 30 души пострадаха при голям горски пожар, с който страната се бори няколко дни. Имаше подозрения, че той може да е причинен умишлено, но температурите, които достигнаха 40 градуса, затрудни овладяването на огъня. Властите отправиха предупреждения за опасно горещо време.