Wi-Fi мрежи ще правят два от мобилните оператори у нас по възложение на МОН. Мрежите ще бъдат изграждани в ромските квартали в цялата страна. Идеята е да могат учениците от ромски произход да се включат в дистанционното обучение.

Поръчката е за над 1.6 млн. лева без ДДС и е възложена на “А1 България” и БТК. За участие е поканен и третият мобилен оператор – “Теленор”, но от компанията заявили, че нямат капацитета да направят исканите мрежи в указаните срокове и при поставените условия, пише Mediapool.

Безжична мрежа ще се изгражда в част от кварталите “Долно езерово”, “Горно езерово” и в целия кв. “Победа” в Бургас, в сливенския кв. “Надежда”, във “Факултета” в София, в “Столипиново” и “Шекер махала” в Пловдив. Интернет достъп ще се осигури и на учениците, които живеят в кв. “Боровец” в Кърджали, махала “Предел” в Благоевград, кв. “Нов път” във Видин и в част от кв. “Изток” в Пазарджик.

генерал агрохимикали

Мрежите трябва да дават възможност за контролиране на съдържанието, до което учениците имат достъп, за да се ограничи неподходящото такова. По преценка на директорите може да се ограничава и достъпът до сциални мрежи и други сайтове.

След приключването на извънредното положение и връщането на учениците в класните стаи, оборудването за безжичен интернет трябва да бъде преместено в посочени от образователното министерство училища.

Учениците в страната учат от вкъщи от средата на март. По-голямата час от тях се свързват с преподавателите през интернет. По данни на образователното министерство обаче около 11 на сто от децата не могат да участват в електронното обучение, защото или нямат достъп до интернет, или не разполагат с устройства, за да учат електронно. При тях усвояването на нов материал е по-трудно, а обучението вкъщи минава основно през даването на задачи по телефона или през различни платформи за съобщения. Някои получават материалите и разпечатани от учителите и с помощта на медиаторите в ромските общности.