Кой е професор Виден Табаков?

Един от най-успешните български учени е от Северозапада. Професор Виден Табаков е роден в белоградчишкото село Стакевци през 1919 година, образованието си получава в непълната гимназия на Белоградчик, а в последствие завършва видинската гимназия „Цар Симеон Велики“. Проф. Табаков завършва висшето си образование в  Германския университет  в Прага през 1941 година и става инженер. През  1945 година, в края на Втората световна война, българинът защитава докторска дисертация по авиационно инженерство. Интересен факт е, че в комисията за защита е член и германският ракетен специалист Вернер фон Браун, създател на ракетното оръжие „Фау 2“ на хитлеристка Германия.

Малко след края на войната,  Виден Табаков заминава за Аржентина, за да се включи в екип за създаване на реактивни самолети. 10 години по-късно, през 1955 г., се завръща в Германия, а през 1957 година получава покана от Вернер фон Браун да се присъедини към неговия екип. По това време ракетният специалист Браун  вече се е установил в САЩ, работейки активно по ракетната програма на страната. Германецът е създателят на ракетата „Сатурн V“, която НАСА използва за полетите до Луната.

Екипът на Вернер фон Браун е базиран в щата Алабама, но военните дават разрешение на Табаков да се установи в Синсинати, след приключване на работата си с  фон Браун. Там българският инженер започва активна работа в местния университет и се налага като водещ експерт в областта на ракетните двигатели.

Българският учен в програмата “Аполо”

Известен факт е ,че цели трима българи участват в програмата „Аполо“, но единствено  проф. Табаков успява да се добие световна слава и признание в научните среди. С  неуморния си труд и иновативна дейност, той прави възможно стъпването на Луната. С Нийл Амстронг развиват близки приятелски отношения и в рамките на програмата, и по-късно в университета в Синсинати.

Знаменитият български професор има повече от 200 научни публикации, част от които са секретни за времето си,  като трудовете му са цитирани повече от 1500 пъти.

Проф. Борислав Тошев пише в своето изследване за живота и научните постижения на проф. Табаков, че самият учен определя своите области на интерес като: „…ракети, турбодвигатели, двуфазно изтичане, аеродинамика, ракетно гориво, ерозия, космически полети. Изследванията върху ерозията на материалите, повлияна от външни фактори, са се оказали особено важни. Предпазването на космическите апарати от космическия прах или предпазването на военните средства от затлачване на двигателите им с пясък или предпазване на техните брони от рушителното действие на прахови частици са били задачи, в решаването на които проф. Табаков има съществен принос“.

Проф. Виден Табаков умира през 2015 година. Днес лабораторията на проф. Табаков в университета В Синсинати “Erosion and Turbomachinery Performance Deterioration Laboratory“ носи неговото име.

Посмъртно Белоградчик отличава най-успелия си гражданин – професор Виден Табаков, който вече е почетен гражданин на община Белоградчик, по предложение на общинските съветници в града.