Разразилият се скандал около горенето на RDF боклуци в „импровизирани“ инсинератори в ТЕЦ-овете, което е вредно и опасно за живота на хората, доведе до силен отзвук и обществен отпор на намеренията да се горят отпадъци в редица градове на страната. Съществуват обаче и алтернативни методи за рециклиране на боклук, които не застрашават здравето на хората и носят редица ползи за бизнеса и гражданите.

По иновативна технология за рециклиране на отпадъци работи плевенската фирма „Феникс Плевен“  ЕООД,  която произвежда строителни детайли от боклук. Процесът на рециклиране на пластмасите и отпадъците се състои в сортиране на материала, изпиране, гранулиране и производство на различни изделия, сред които бордюри, шахти, решетки, керемиди, паркинг плочи и други. Технологията включва още смесване на пластиките с пясък, които се формоват с матрица и се пресоват  с преса. Останалите материали от рециклирането – като хартия, дърво и метал, се продават на пазарен принцип.

Кое е новото? Компанията има намерение да постави основите и на българска мрежа за оползотворяване на местни отпадъци, следвайки примера и добрите практики на европейските си партньори. Много компании в Европа и САЩ внедряват сходни технологии в процеса на рециклиране на отпадъци, като по този начин се намира ефективно решение за проблема с нарастващите количества боклук и безопасното им оползотворяване.

Целта на екипа е да наложи устойчивите технологии в рециклирането на местно ниво и да приобщи останалите компании от бранша към идеята за оползотворяване единствено на местни отпадъци.