Общопрактикуващи лекари от болницата в Червен бряг са издавали фалшиви направления за хоспитализация на „пациенти – фантоми“. Това и още множество нарушения е констатирала съвместната проверка на Националната здравно осигурителна каса и Министерството на здравеопазването, която започна преди седмица пише сайтът „За истината“.

Преди дни „За истината“  съобщи, че техническият ръководител, главният експерт в отдел „Човешки ресурси“ на болницата и още поне 5 души от администрацията й са били настанени фиктивно в хирургичното й отделение, най-вероятно, за да бъдат източени средства по клинични пътеки от здравната каса. Друг сигнал сочеше, че лекари от здравното заведение са давали дежурства само на хартия като са получавали възнаграждение да това.

„Проверката продължава и тази седмица, като ще бъдат проверени и общопрактикуващите лекари издали направления за хоспитализация по клинична пътека за диагностика и лечение на остър и хроничен обострен пиелонефрит“, каза днес пресаташето на касата Багряна Маркова. Точно по тази пътека са се оказали хоспитализирани и служителите от администрацията на болницата. Според Маркова след приключване на проверката договорът на болницата със здравната каса най-вероятно ще бъде прекратен, а събраната информация ще бъде предадена на прокуратурата.